2010. június 30., szerda 15:52

Tabajdi és Glattfelder közösen lép fel a dohánytermelők érdekében (1. rész)
    Budapest, 2010. június 30., szerda (OS) - Kiegyensúlyozott, az egészségügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési szempontokat egyaránt figyelembe vevő, a dohánytermékek szabályozását szolgáló új EU-s irányelvre, és a Dohányellenőrzési Keretegyezmény módosításához kialakítandó új uniós álláspontra van szükség - így foglalható össze az üzenete annak a találkozónak, amelyet Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagja rendezett Brüsszelben június 29-én este, a számos munkahelyet biztosító európai dohánytermelés jövőjéről.

    A rendezvény célja annak a kérdéskörnek a megtárgyalása volt, amelynek ügyében a képviselő korábban az Európai Bizottsághoz fordult. Ebben felhívta a figyelmet a tervezett szabályozás foglalkoztatáspolitikai következményeire. A tervezet kedvezőtlenül befolyásolhatja és alapjaiban kérdőjelezi meg az európai mezőgazdaság egyik ágazatát, a mintegy háromszázezer főt foglalkoztató dohánytermelés jövőjét.
A megbeszélésen részt vett többek közt Kieran Dooley, az Európai Bizottság Dohánytermelési és Borászati Osztályának helyettes vezetője, továbbá a dohánytermesztők több fontos érdekképviseletének képviselője. A Nemzetközi Dohánytermelők - ITG; a Dohánytermelők Nemzetközi Szövetsége, UNITAB; a COPA-COGECA; valamint a Magyar Dohánytermelők Szövetsége vezető személyiségei, valamint az Európai Parlament több képviselője - köztük Glattfelder Béla, a Fidesz képviselője is.

Az Egészségügyi Világszervezet tervezett új szabályozásával a dohányzás  vonzóságának  csökkentését célozza. Tabajdi a Magyar Kormány álláspontjára hivatkozva kifejtette, hogy a  vonzóság  nem jó megközelítés, hiszen ez a fogalom tudományosan mérhetetlen. Helyette a dohánytermékek toxicitásának csökkentésére kell helyezni a hangsúlyt, szigorúan tudományos érvrendszerre alapozva.  A népegészségügyi érdek valóban megkívánja a dohányzás visszaszorítását, de egy indokolatlanul szigorú szabályozás tönkreteheti a dohánytermelőket. Végzetes hiba volt a kevert dohánytermékben használatos Burley és Orientál dohányfajtákat az adalékanyagok közé sorolni, hiszen azok fogyasztása semmivel sem károsabb a legnagyobb mennyiségben felhasznált Virginia dohánynál.  

    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.