2010. július 5., hétfő 12:46

KEP Nyilatkozat a magyar-szlovák kapcsolatokról
    Budapest, 2010. július 5., hétfő (OS) -

    A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) pártoktól független civil szervezet megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Magyar Köztársaság határain kívül élő, magukat magyar nemzetiségűnek valló állampolgárok helyzetét. Ezért mélységes aggodalommal követve a magyar-szlovák kapcsolatokban bekövetkezett nézeteltéréseket az alábbi Nyilatkozatot teszi:

A KEP üdvözli a közel egy éve megalakult Híd-Most magyar-szlovák párt választási sikerét, amelynek eredményeként három ellenzéki párt (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, Szabadság és Szolidaritás, Kereszténydemokrata Mozgalom) koalíciós partnereként kormányzati szerepvállaláshoz jutva esélyt kap a választási kampányában megfogalmazott célkitűzései lehetőség szerinti megvalósítására.

Sajnálkozását fejezi ki a Magyar Koalíció Pártja előzetes várakozásoktól elmaradó teljesítménye miatt, amelynek következtében a párt nem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Kívánatosnak tartja, hogy a magyar kormány a Szlovákiában élő valamennyi magyar nemzetiségű állampolgár nemzetközi szerződésekben rögzített kisebbségi jogainak érvényesítése érdekében lépjen fel, és segítse elő az országon belüli megbékélést.

Javasolja a magyar kormánynak, hogy kiegyensúlyozott szomszédság- és nemzetiségpolitikája jegyében a szlovák jobbközép kabinet megalakulását követően kezdeményezzen párbeszédet a kétoldalú kapcsolatok normalizálása céljából, ami nemcsak a két ország, hanem valamennyi közép-európai állam együttműködésének erősítését, s végső soron az Európai Unió egészének stabilizálását szolgálja.

Szükségesnek tartja, hogy a 2011-től esedékes magyar EU Elnökség sikeres ellátása érdekében a magyarországi civil szervezetek a magyar-szlovák kapcsolatokban keletkezett vitás kérdések rendezését is célzó kezdeményezésekkel lépjenek fel. E munkát segíti a közelmúltban létrehozott KEP Kárpát-medencei Munkabizottság is.


                        KEP Elnöksége

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.