2010. július 6., kedd 13:26

Tabajdi Csaba uniós fellépést sürgetett a média szabadságának biztosítására.Több uniós tagállamban veszélyben van a sajtószabadság
    Budapest, 2010. július 6., kedd (OS) -  Az antidemokratikus, autoriter kormányok egyik központi törekvése, hogy korlátozzák a média szabadságát. Több uniós tagállamban, így Olaszországban és Magyarországon is arra törekednek a kormányok, hogy korlátozzák a közmédia függetlenségét, közvetlen politikai irányítás alá vonják azokat, vagy az anyagi támogatás megvonásával nyomást gyakoroljanak rájuk. Észreveszi-e az Európai Bizottság, a Tanács, és az Európai Parlament az uniós normák, a koppenhágai kritériumok megsértését? - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, napirend előtti hozzászólásában.

     Egyre gyakoribb jelenség, hogy a médiában megjelenő információkat a kormánypártok politikai szempontokból korlátozzák, illetve manipulálják. Ez a korlátozást nemcsak a közmédiára, hanem a kereskedelmi csatornákra, sőt az internetes fórumokra is megpróbálják kiterjeszteni  - hangsúlyozta a magyar szocialista képviselő.   Tabajdi Csaba kiemelte, hogy  az Európai Uniónak határozottan fel kellene lépnie az ilyen törekvések ellen. A kiegyensúlyozott és igényes közéleti-politikai tájékoztatás csak abban az esetben lehetséges, ha minden egyes tagállam biztosítja a közmédiát felügyelő és irányító hatóságok politikai, anyagi és személyi függetlenségét.    A magyar szocialista delegáció vezetője felhívta a figyelmet az Európai Parlamentben, a néppárti Ivo Belet készülő jelentésére. Egyetértett a jelentés azon javaslatával, amelynek értelmében az Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet ellenőrizné a tagállamokat, hogy betartják-e az Európa Tanács médiafüggetlenségére vonatkozó ajánlásait. Tabajdi ezen túl javasolta, hogy az unió szélesítse ki az Európai Ombudsman mandátumát a média függetlenségének vizsgálatával. Az egyre szaporodó problémák miatt megfontolásra javasolta az Európai Média Ombudsmani Intézmény létrehozását is.    Az antidemokratikus kormányok megtanulhatták volna a XX. század diktatúráinak tanulságát: lehet kísérletet tenni a nép manipulálására, a politikai agymosásra, de ha egy kormány rossz, azt a nép előbb-utóbb megbuktatja. A sajtószabadságot minden eszközzel, szükség esetén az uniós intézmények bevonásával kell megvédenünk,. A véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága a modern demokratikus államok és az Európai Unió egyik alapértéke, ezért közös érdekünk, hogy megóvjuk és biztosítsuk érvényesülését az Európai Unió minden tagállamában  - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.