2010. augusztus 14., szombat 13:05

A HM Kommunikációs Főosztályának közleménye
    Budapest, 2010. augusztus 14., szombat (OS) -

    
    NATO-tanfolyam a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán

    2010. augusztus 14. és 27. között a Magyar Honvédség szentendrei Központi Kiképző Bázisa (MH KKB) ad otthont annak a NATO tanfolyamnak, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják iraki hallgatóknak.
    2010. augusztus 14. és 27. között a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB), Szentendre ad otthont a NATO Iskola (NATO School, Oberammergau) azon tanfolyamának, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják. A képzést a NATO Iraki Kiképző Missziója (NTM-I) kezdeményezte az iraki kormányzati intézmények szakemberei és az iraki hadsereg katonái számára. A képzésen 25-en vesznek részt, 23 fő hallgató és 2 fő tolmács.
    A tanfolyamot a NATO kiemelten fontosnak tartja, mivel a házi készítésű robbanószerkezetek okozzák a katonai veszteségek több mint 2/3-át napjaink hadszínterein. A tapasztalatok átadása, megvitatása rendkívüli fontos a veszély és a veszteségek csökkentése érdekében.
    2010 júliusában 515 iraki állampolgár (89 iraki katona, 30 iraki rendőr és 396 iraki polgári személy) vesztette életét a házi készítésű robbanószerkezetek következtében.
    A házi készítésű robbanó szerkezetek elleni tanfolyam a NATO Iskola és a szentendrei Központi Kiképző Bázis közötti együttműködés keretében valósul meg. A tanfolyam költségeit és a nemzetközi szakértőkből álló oktatói állományt a NATO Iskola biztosítja.
    A Magyar Honvédség szervezeteiben évente több nemzetközi NATO-tanfolyamot (különleges műveleti tanfolyam, Public Affairs tanfolyam) rendeznek melyek mellett az MH KKB 2008 novembere óta számos C-IED vonatkozású rendezvénynek adott otthont.
    A tanfolyam helyszínének kiválasztásában nagy szerepet játszott az, hogy a Magyar Honvédség jelentős eredményeket ért el a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység nemzetközi együttműködéssel megvalósuló oktatásában, egyben előmozdítva a vonatkozó nemzeti képességépítést is.
    A tanfolyam jelentős állomása annak az útnak, amelyen a Magyar Honvédség szeretné elérni, hogy a szentendrei Központi Kiképző Bázis regionális képzési hellyé váljon a NATO oktatási-képzési rendszerén belül.

    ----------------------------------------------------------------- --

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.