2010. október 14., csütörtök 09:15

Október 17. Szegénység elleni küzdelem világnapja
    Budapest, 2010. október 14., csütörtök (OS) - Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja. 2000-ben az ENSZ kötelezettséget vállalt, hogy 2015-re felére csökkenti a súlyos szegénységet,  de még mindig 1,4 milliárd ember él a világon kb. napi 1 dollárból. A 3. világbeli súlyos szegénységből való kimozdulást a népességrobbanás akadályozza leginkáb, így legsürgetőbb feladatunk a családtervezés biztosítása mindenkinek, mely alapvető emberi jog! A BOCS Alapítvány a Save Women’s Lives kampányán keresztül sürgeti a közvéleményt, vezetőséget cselekvésre! Bővebb információ: www.anyaknapja.hu oldalon.

2000-ben az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján a világ nemzetei nyolc fejlesztési célt fogalmaztak meg, ezek egyike szerint 15 év alatt felére csökkentenék a súlyos szegénységet, azaz a napi 1,25 dollárnál kevesebből élők egymilliárdos tömegét.  A Világbank jelentése szerint a szegények aránya a fejlődő országokban 1981 és 2005 között 52 százalékról 26 százalékra mérséklődött, de még így is 1,4 milliárd ember élt - főként Afrikában és Közép-Ázsiában - rendkívül szegény körülmények között. A szegénység elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze a mindenki számára elérhető családtervezés, mely ráadásul alapvető a további fejlesztési célok elérésében is (mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás, nők egyenjogúsága, gyermekhalandóság csökkentése, anyai és reproduktív egészségügy, HIV/AIDS visszaszorítása, környezeti fenntarthatóság).   A népességrobbanással rohamosan csökken a Föld eltartó képessége, nő az erőszak, a járványok száma, fokozódik a globális verseny a munkaerőpiacon, megbolondul a klíma és így tovább. Ezt felismerve született meg 1994-ben a  világméretű reproduktív egészségügyi politika programterve, a Kairói Akcióprogram. Az EU többi államához hasonlóan Magyarországnak is támogatási kötelezettsége van a fejlődő országok felé: az előirányzott 0,7% helyett a GNI 0,17 %-át kellene nemzetközi fejlesztési támogatásra fordítani 2010-re. Magyarország így nemcsak az 5. cél (Javuljon az anyai egészség! Családtervezési lehetőséget mindenkinek!), hanem az 1. cél (Szegénység, éhínség eltörlése) megvalósulásához is hozzájárulna.  A szegénység és a családtervezés összefüggésére Thaiföld kiváló példát nyújt számunkra. A thaiföldi Mechai Viravaidya, becenevén “Mr. Condom  a tettek és eredmények embere, az ő vezetésével indult meg az országban a családtervezési lehetőségek általánossá tétele.Az 1974-es családonkénti 7 gyerek 2000-re lecsökkent 1.5-re. A 3.3%-os népességnövekedés pedig 0.5%-ra. 90%-kal csökkent az új HIV fertőzött esetek száma (UN), ezzel további 7.7 millió életet mentettek meg (World Bank).Másik kiváló példa a tanzániai Jijenge! Klinika, mely többek között a nagy szegénységben élő szülőknek magyarázza el a családtervezés fontosságát.Bővebb információ: http://hu.mutternacht.de/home-hungary/sajto/sajtoanyag/oktober-17-a-s zegenyseg-elleni-kuezdelem-vilagnapja.html
    Kiadó: BOCS Alapítvány

(c) Copyright MTI Zrt.