2010. október 14., csütörtök 13:59

Vessenek ki válságadót a egészségügyi helyzet romlásáért felelős dohányiparra és 30 százalékos jövedéki adó emeléséről döntsön a kormány.
    Budapest, 2010. október 14., csütörtök (OS) - Az ország jelenlegi helyzetében mindenképpen indokolt lenne, hogy a magyar lakosság idő előtti elhalálozásában tevékeny szerepet játszó, évről évre extraprofitot bezsebelő cigarettagyárak és dohánykereskedelmi cégek is külön adóval járuljanak hozzá a pénzügyi egyensúly megteremtéséhez. Különösen azok után, hogy a tavalyi téli mintegy 114 milliárd forint értékű adójegy bespájzolásával számításaink szerint mintegy 5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

    A 63 csontváz egyikeként említette Varga Mihály államtitkár a cigaretta forgalmazók tavaly év végi cigaretta adójegy spájzolási akcióját. Ennek hatására augusztus végéig 55 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A súlyos kiesést az okozza, hogy amíg a több százmillió dobozra tehető régi adójeggyel ellátott cigarettát nem adták el, addig változatlan áron értékesíthették a termékeiket, kijátszva a Parlament szándékát. Ráadásul a Bajnai kormány mintegy negyven milliárd forintot átszipkázott a 2009-es költségvetési évre, amelynek normál esetben a 2010-es évben, az Orbán kormány felállása után kellett volna befolynia. Így kozmetikázták meg a tavalyi bevételi eredményeket. A pénzügyi tárcánál a jövedéki adózásban érintett főosztály Bajnaiékat a spájzolásban kiszolgáló két vezetője továbbra is posztján van. A kormánynak drasztikusan csökkentenie kellene a jelenleg átlagosan két és fél hónapos halasztott fizetési lehetőséget, ami azt jelenti, hogy a cigaretta jövedéki adójegyek átvételét követően csak 2,5 hónap múlva kell megfizetnie a dohányiparnak a jövedéki adót és az áfát. Így a magyar lakosság finanszírozza a dohányforgalmazók készletezési költségeinek meghatározó részét. Azokét is, akik felvásárolták a hazai dohánygyárakat, majd néhány év múlva bezárták azokat, s a továbbiakban külföldről exportálják a termékeiket Magyarországra. Az idei évben várhatóan mintegy ötven milliárd forinttal csökken majd a cigaretta jövedéki adó bevétel 2009-hez képest. Egy 15 százalékos jövedéki adó emelés esetén jövőre még a 2009-es bevételi szintet sem érheti el a büdzsé. Ilyen körülmények között aligha várható, hogy a jövedéki adó emelésből származó  többlet  az egészségügynek jutna. A Füstirtók Alapítvány ezért azt javasolja a kormánynak, hogy jövőre 30 százalékos jövedéki adó emelést terjesszen be a Parlament elé. Ez a mérték reális fedezetet biztosítana az egészségügy érdemi többletfinanszírozásához. Légből kapott állítás, hogy a jövedéki adó emelés a csempészett cigaretta felé fordítaná a fogyasztókat. A 2010. január 1-i 10 százalék körüli jövedéki adó emelés ellenére úgy tűnik jelentősen csökkenhetett a cigarettacsempészés, legalább is  a VPOP szerint 2010 első háromnegyed évében mindössze 58 millió szál csempészett cigarettát foglaltak le, a tavalyi egész éves 152 millió szállal szemben. A Nemzeti Konzultációnak a Füstirtók Alapítvány is részese kíván lenni. Kérjük, a kormány vegye fel velünk is a kapcsolatot.INFO: 06/20-2767-515
    Kiadó: Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.