2010. október 20., szerda 08:36

KEP fórum a hungarikumokról -- megemlékezés 56-ról
    Budapest, 2010. október 20., szerda (OS) -

    A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) októberi, budapesti törzsasztal fórumán nagy érdeklődés mellett a hungarikum törvénytervezetet vitatta meg és megemlékezett 56-ról hg. Esterházy Antal KEP elnök vezetésével. Bevezető előadást tartott Birinyi József, a Parlament Hungarikum Munkacsoportjának vezetője, tekintélyes népzenekutató és filmrendező. Birinyi József elmondta, hogy a hungarikumok védelméről széles konszenzussal elfogadott országgyűlési határozat alapján, most készül nagyszámú szakértő bevonásával a hungarikum kerettörvény, amely sok területet érint. Erre azért is nagy szükség van, mert a hungarikum, mint jogi kategória még nem létezik. Ezért a törvénynek az egyik fő feladata, hogy definiálja mi a hungarikum. A másik fő feladat ennek segítségével a nemzeti termékek védelme, termelésének és értékesítésének ösztönzése szervezett keretek között. Utalt arra, hogy a hungariumokat piramis szerint kívánják kezelni. Tehát alulról építkezve első szinten a helyi érték, majd a megyei, nemzeti vagy kárpát-medencei érték található. Csak jelentős értéket tartalmazó magyar jellegzetesség lehet hungarikum, amelynek szigorú minőség-ellenőrzésen kell átesnie.
Birinyi József előadásához kapcsolódva referátumot tartott Vasvári József a KEP Kárpát-medencei Hungarikum Munkabizottság vezetője, vállalkozó, a Világbank regisztrált szakértője is. Vasvári József előadásában hangsúlyozta, hogy a Munkabizottság fő célja a különböző helyi és regionális magyar szellemi és anyagi értékek megismerése és népszerűsítése a Kárpát-medencében, együttműködve a partnerekkel. Utalt arra, hogy a hungarikumok bölcsője a Kárpát-medence, annak különleges kultúrája, gazdasági, társadalmi viszonyai.
Az előadásokat követő élénk vitában több hazai és határon túli résztvevő utalt a Hungarikum törvény jelentőségére és szorgalmazták a kiváló magyar termékek piacra jutását segítő intézkedéseket, szervezeti feltételek megteremtését. Ilyen értelemben nyilatkozott többek között a KEP szlovákiai képviselője Mézes Rudolf, a KEP vajdasági képviselője Körmöci Károly, Kádár Imre a Prémium Hungaricum Egyesület elnöke és Szabó András közgazda, volt nagykövet, a KEP alelnöke.
Az októberi rendezvény keretében hagyományosan megemlékeztek az 56-os forradalom évfordulójáról. Dr. Czeglédi József a KEP 56-os Dialógus Bizottsága elnöke, az 56-os Történelmi Alapítvány kurátora, a forradalom fegyveres résztvevője felhívta a figyelmet arra, hogy 56 mindmáig sajnálatos módon megosztja a magyar társadalmat. Egyesek kisajátítják, kirekesztő politikát folytatnak és gyűlöletkeltésre használják fel. Meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül eredményesebben kezelni ezt a világtörténelmi jelentőségű magyar ügyet és pl. rendszeres dialógus segítségével 56 egyre inkább a nemzeti együttműködés, összefogás, dicsőség szimbóluma lesz.


        KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.