2010. november 9., kedd 09:25

Hetedik alkalommal indultak el az Afrikai – Magyar Egyesület (AHU) önkéntes orvosai, akik a madagaszkári Antsirabe és a környező falvak lakóin segítenek.
    Budapest, 2010. november 9., kedd (OS) - Budapest, 2010. november 8. – Az Afrikai - Magyar Egyesület immár hetedik alkalommal önkéntes orvosokat küld – ezúttal Madagaszkárra. A hat fős csapat 2010. november 9-én utazik el Budapestről, hogy Párizson keresztül megérkezzen a madagaszkári fővárosba, Antananarivóba, majd Antsirabéba, és megkezdje egy hónapos gyógyító, oktató tevékenységét.

    A Dr. Olácsi Judit, győri fül-orr-gégész szakorvos, Dr. Pintér Nóra, budapesti háziorvos, Dr. Kis Imre, tokaji háziorvos, dr. Farkas Gabriella, alternatív pedagógiai módszerek szakértője, Viniczai Virág, francia tolmács és Kiss Virág, AHU-koordinátor alkotta csapat ezúttal a madagaszkári Antsirabe környékén dolgozik majd –  nemcsak a városban, hanem a környező falvak egészségügyi központjaiban is találkoznak a rászorulókkal. A térségben  sok a maláriás.  A nehéz fizikai munka miatt rengetegen küszködnek mozgásszervi, ízületi, nőgyógyászati  problémákkal.  A heti hat napon át dolgozó orvosoknak emellett főként bőr, légúti és gyomorbetegségben szenvedőket kell kezelniük. Gyakori az alultápláltság, láz és köhögés. A misszió tagjai orvosi eszközöket, kötszereket, fertőtlenítőt visznek magukkal, a gyógyszereket helyben vásárolják meg.  A Madagaszkárra utazók között van egy pedagógus is, aki Magyarországon hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozik. Azt méri fel, hogy a helyi iskolákban milyen módszerekkel lehet rávenni a diákokat arra, hogy tudatosan  vigyázzanak magukra, az egészségükre. A kezdeményezés szorosan kapcsolódik  az Afrikai-Magyar Egyesület  távtámogatási programjához.  Ennek az a lényege, hogy  örökbe lehet fogadni egy afrikai gyermeket. Aki vállalja a “gyámságot , havi négyezer forint befizetésével biztosítja védence folyamatos iskoláztatását, ellátását.    Az AHU eddigi hat orvosi missziója rendkívül sikeres volt. A hat csapat tizenhat orvosa egy - egy hónap alatt összesen több mint 17 000 beteget látott el, gyógyszert is biztosítva számukra. A kezelt betegek számának és az orvosi misszió költségének összevetése alapján egy beteg megmentése átlagosan 500 – 1 000 Ft-ba került.  Az Afrikai – Magyar Egyesület folyamatos orvosi ellátást kíván biztosítani a területen, ezért 2011-ben további missziókat indítunk, hogy önkénteseink továbbra is segíthessenek a rászorulóknak. A missziót folyamatosan figyelemmel kísérhetik a www.ahu.hu oldalon megjelenő blogban és a www.afriport.hu  híreiben. A misszió ideje alatt a radiocafé 98.6 AfriCafé c. műsorában élő bejelentkezést hallhatnak minden vasárnap 11-12 h között.  A missziót elkíséri az MTV forgatócsoportja is, Al Ghaoui Hesna a www.hesna.blog.hu weboldalon fog videoblogot vezetni. Az Afrikai - Magyar Egyesület folytatja az adománygyűjtést annak érdekében, hogy a szegénység következményeit csökkentse.   A misszió tagjainak biztonságát a Mondial Assistance garantálja.
    Kiadó: Afrikai-Magyar Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.