2010. november 22., hétfő 11:59

Tárgyalóasztalhoz hívják a szegénységben élők a döntéshozókat
    Budapest, 2010. november 22., hétfő (OS) - 2010. november 27-én az ország különböző részeiből azzal a céllal érkezik Budapestre több mint 100 szegénységben élő ember, hogy saját élettapasztalataikra építve határozzák meg a szegénységgel kapcsolatos legfontosabb problémákat és keressék a megoldást szolgáló eszközöket. E feladathoz a tárgyalóasztal másik oldalára olyan politikusokat, minisztériumi tisztségviselőket várnak, akik meghatározó szerepet játszanak a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek alakulását befolyásoló döntések alakításában.

    A szegénység, a társadalmi kirekesztettség csökkentése az egyik legfontosabb közügy ma Magyarországon. Az Eurobarometer jelentése szerint hazánkban a megkérdezettek 95%-a gondolja úgy, hogy a szegénység olyan mértékű probléma, amivel a kormányzatnak azonnal kezdenie kell valamit. A téma fontosságához képest keveset hallunk arról, hogy milyen konkrét lépéseket tervez a kormányzat az esélyek növelése, a mélységes nyomorban élők emberi méltóságának garantálása érdekében.
A szegénységben élők aránya Magyarországon néhány év alatt 12-ről csaknem 14%-ra nőtt. A legszegényebbek jövedelme 2007-hez képest reálértéken csökkent. Minden negyedik gyerek szegénységben él az országban. A népesség mintegy 3%-a él az emberhez méltó életfeltételeket is nélkülöző szegénytelepeken. Családok tízezrei veszíthetik el lakhatásukat kezelhetetlen mértékű banki vagy közüzemi tartozásaik miatt.
    2010 – A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Az év kapcsán sokan emelték fel a szavukat a szegénység ellen. Ám maguknak az érintetteknek a hangja kevéssé hallatszik. Hogy ezen változtassunk, a szegénységben élő emberek a kormányzat által meghirdetett nemzeti konzultáció szellemével összhangban hívják közös tárgyalóasztalhoz mindazokat, akiknek politikusként, államigazgatási szereplőként módjukban áll a szegénységben élők helyzetén változtatni.
    A Szegénységben Élők Találkozóját 2010. november 27-én a Magyar Sajtó Házában szervezi meg a Magyar Szegénységellenes Hálózat. A rendezvényen az ország különböző részeiből érkező több mint 100 szegénységen élő ember (gyerekek és felnőttek) kap lehetőséget a tapasztalatok megosztására, a legégetőbb problémák meghatározására, s keresi az alkalmat arra, hogy a döntéshozókkal közösen gondolkozzanak a lehetséges kivezető utakról.
    Az Európai Unió döntéshozói idén nyáron fogadták el az Európa 2020 Stratégiát, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy 2020-ig 20 millióval csökkenjen a szegények száma Európába. A cél elérését szolgáló tagállami programokat hónapokon belül el kell készíteni. A Szegénységben Élők Találkozójával hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a szegénység csökkentésével kapcsolatos tervek reálisak, megalapozottak lehessenek, s a célok és eszközök megfogalmazása a szegénység legfontosabb szakértőinek, az érintetteknek a bevonásával történjen meg.

    A rendezvénnyel kapcsolatos további információ: www.mszeh.hu

    Kiadó: Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.