2010. november 22., hétfő 21:09

A Magyarországi Unitárius Egyház Elnökségének közleménye
    Budapest, 2010. november 22., hétfő (OS) - A Tordai Országgyűlés 1568. évi vallásügyi határozata a világon először, addig sehol nem ismert mértékben foglalta törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Mindez az egyetlen magyar alapítású történelmi egyház állami elismeréséhez vezetett. A trianoni diktátum következtében egyházszervezetünket is feldarabolták.

    A XXI. század eleje új lehetőséget teremtett a Kárpát-medencei magyar unitáriusok egyházi egységének helyreállítására.
    A kedvező nemzeti és nemzetközi lehetőségekkel élve, a közel 450 éves történelmi hagyományaink alapján, a két magyar unitárius egyházrész, az Erdélyi Unitárius Egyház és a Magyarországi Unitárius Egyház illetékes főhatóságai elhatározták az egyházszervezeti egység helyreállítását, amely a Magyar Unitárius Egyházban testesül meg.
    A két országban lévő, két magyar unitárius egyházrész vezetői ennek alapján aláírták a Magyar Unitárius Egyház egységének a helyreállításáról szóló egyezményt, amit 2010 november 20-án a Magyarországi Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa ellenszavazat nélkül elfogadott.
    A Magyar Unitárius Egyház szervezeti egységének végleges megvalósulása az egységes, mindkét országban érvényes Alaptörvény elfogadásával történik meg.
    Ezzel helyreáll a Magyar Unitárius Egyház 1920 előtti egysége és visszakerülünk oda, ahová hagyományosan mindig is tartoztunk: a magyar történelmi egyházak közé.

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.