2010. december 23., csütörtök 08:00

Az MTV, a Duna TV és az MTI üzemi tanácsai elnökeinek levele közjogi méltóságokhoz
    Budapest, 2010. december 23., csütörtök (OS) -

    
    Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, Miniszterelnök Úr, Házelnök Úr!

    A magyarországi közmédia teljes átalakulás előtt áll. Óriási a feladat: úgy szeretnénk megőrizni értékeinket, hogy tudásunkat az új rendszerbe átörökítve, az új anyagi és szervezeti lehetőségek fel- és kihasználásával, még inkább a közjó hasznára fordíthassuk.  
    A Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Távirati Iroda üzemi tanácsai azonban úgy látják, az átalakítás még félúton sem jár, a várható folyamatok nincsenek végiggondolva, a szakmai, érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetekkel semmilyen párbeszéd nem kezdődött el, noha a jobbára csak a mi intézményeinkben megszerezhető szakmai tudás és tapasztalat alighanem elengedhetetlen az átalakítás sikeréhez.    Munkatársaink bizonytalanok, aggódnak a változások miatt, a sorsukat érintő, kötelezővé tett titkolózás nem segített növelni a bizalmukat.
Mi, ÜT-elnökök, nemcsak a közmédia 3300 dolgozójáért aggódunk, hanem azért a tizenötmillió magyar ajkú nemzettársunkért is, akiknek megítélésünk szerint alanyi jogon jár a tisztességes és szerethető közszolgálati rádió, televízió, hírszolgáltatás.
    Minden tudásunkkal hozzá szeretnénk járulni tehát a sikerhez. Csakhogy egy ilyen átalakítás nem megy egyik napról a másikra. Egy ilyen átalakítást egy emberöltő alatt csak egyszer lehet végrehajtani - és egyszer lehet elrontani. Biztosan tudjuk, hogy a kapkodásnak csak tévedés lehet a vége.
    Ezért levelet írtunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének, a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójának, illetve a Duna TV, az MTI és az MTV vezérigazgatóinak, amelyben azt kértük, hogy ne rohanjunk, hagyjunk időt a folyamatoknak, az új rendszerre való átállásnak. Óva intünk a kapkodástól, az improvizálástól és a szakmaiatlanságtól, ezért javasoljuk, hogy az új médiatörvény megszületése inkább csak a startpisztoly eldörrenését jelentse. Sikeres továbbfejlődés csak akkor lehetséges, ha a szakma képviselőit bevonják a döntések előkészítésébe.
    Nem ismerünk érvet, ami ez ellen szólna. Viszont ismerjük Orbán Viktor 2010. február 8-án tett nyilatkozatát. A Magyar Televízióban 7 óra 56 perckor ezt mondta:
     A médiarendszeren belül minden mozdulatot ötször-hatszor meg kell gondolni! Tehát semmilyen kapkodásra, összevonásra, szétválasztásra, itt, legalábbis rövid távon, föltétlenül szükség - nincsen.  Azt javasolnám a következő kormánynak, hogy üljön le a médiumok képviselőivel, gondolja át az egész rendszert, kezdődjön egy megbeszélés, adjunk magunknak időt - ebben az ügyben a tatár nem hajt bennünket - ez lehet fél év, vagy egy év, és próbáljunk a médiavilág szereplőinek, vagy legalábbis fontosabb szereplőinek megegyezésével, vagy konzultációjának az alapján valami közös változást kialakítani!
    Az idézet minden szavával egyetértünk.
    Ám egyelőre nem ebben a szellemben zajlik minden idők legnagyobb médiaátszervezése. Sem az idézetben sugallt időigényes megfontolást nem látjuk, sem azt, hogy maguk a munkavállalók, a közszolgálati sajtómunkások, a médiavilág  fontosabb szereplői  lennének.
    Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, Miniszterelnök Úr, Házelnök Úr!
    Ezzel a levelünkkel nem panaszkodunk, csak a helyzetet ábrázoljuk.     Megítélésünk szerint a munkaügyi intézkedések elhalasztása nem hátráltatja a közmédiumok működésének átalakítását, hanem éppen ellenkezőleg, lehetőséget teremt a feladatok és tevékenységek körének pontos meghatározására, s ezt követheti a megfelelő eszköz- és feltételrendszer kialakítása. Részt akarunk venni az átalakításban, rendelkezésre kívánjuk bocsátani szakmai tapasztalatainkat, hogy egyúttal fel is készülhessünk a változásokra, és a kollégákat is segítsünk felkészíteni.
    Magunk is a jelenleginél sikeresebb közmédia kialakításán szeretnénk fáradozni, ezért arra kérjük, emberi és hivatali tekintélyét vesse latba, hogy fent vázolt kéréseink meghallgatásra találjanak.

    Budapest, 2010. december 22.


    Kapuvári Gábor, MTV ÜT-elnök
    Mocsáry Zoltán, Duna Televízió ÜT-elnök
    Szekeres Katalin, MTI ÜT-elnök.

    ----------------------------------------------------------------- --

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.