2010. december 27., hétfő 20:25

Nők és férfiak közötti kereseti rés az Észak-magyarországi régióban
    Budapest, 2010. december 27., hétfő (OS) - A 2011. novemberéig tartó TÁMOP projekt a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, “jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét szándékszik elősegíteni. Ennek során- a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználja korábbi projektjeiben kialakított módszereket, beleértve a munkakörülményekre, keresetekre vonatkozó adatfelvételt.

    A “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  című TÁMOP projekt keretében 2010. szeptemberében összesen 3500 fő telefonos lekérdezésére került sor. Az Észak-magyarországi régióban 926 főt kérdeztek meg.   Közülük 669 fő (322 férfi és 347 nő) válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi a bruttó keresete, és 421 fő (211 férfi és 210 nő) nyilatkozott a nettó keresetéről. Eszerint a régióban a havi bruttó átlagkereset 117 873 Ft, a nettó átlagkereset 86 284 Ft volt.   Az EU ajánlásnak megfelelően számítva ki a nők és férfiak keresete közötti rést - azaz megnézve, hogy a nők és férfiak keresete közötti különbség hány százaléka a férfiak keresetének- az EQUAL projekt keretében létrehozott – korábbi - BérBarométer adatbázis 2006/2007 béradatai szerint az Észak-magyarországi régióban 12 %-os bruttó kereseti rés mellett 16% volt a nettó kereseti rés. A 2010. szeptemberi  Jó pályán!  lekérdezés alapján az Észak-magyarországi régióban a bruttó kereseti rés 14%, a nettó kereseti rés pedig mindössze 5% lett.   Az átlag mögött az egyes megyék jelentős mértékben eltérő tendenciái állnak. A BérBarométer keretében Heves megyében összegyűjtött minta szerinti, a nők és férfiak közötti bruttó kereseti rés 12% volt, miközben a 2010. szeptemberi felmérés szerint ez több mint kétszeresére, 28%-ra nőtt. Nógrád megyében is nőtt a kereseti rés, 2010-re ez 11% körül alakult, szemben a a 2006/2007-es 5%-kal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont a nők és férfiak közötti bruttó kereseti rés nagymértékben – 21%-ról 6,7%-ra – csökkent.  
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.