2010. december 31., péntek 18:29

Indul a képzés a Jó pályán!”
    Budapest, 2010. december 31., péntek (OS) - A “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  című TÁMOP projekt a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, a “jó pálya  választását célozza négy konvergencia régióban (Észak-Magyarország, Észak-alföld, Dél-alföld, Közép-Dunántúl).  A projekt keretében elsőként 2011. január 8-án indul Miskolcon a célcsoport helyzetbe hozását segítő képzés.

A  Jó pályán!  TÁMOP projekt központi elemét alkotó képzést a Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutató Intézete (SZGTI) a Nők a Holnapért Alapítvány és a projektbe bevont helyi mentorszervezetek segítségével, valamint a Lege Artis akkreditált felnőttképzési intézmény szakmai közreműködésével valósítja meg.  A képzés során megvalósulásra kerülő képességfejlesztés egyik célja a saját munkakeresés, munkaerőpiaci részvétel elősegítése, s az is, hogy a résztvevők képesek legyenek a hozzájuk fordulók számára személyre szabott, hatékony segítséget nyújtani.  A képzést megelőzően sor került a leendő résztvevők felmérésére, annak feltárására, hogy mire érdemes a képzőknek különösen figyelni a képzés során.  A kompetencia felmérés alapján az elsőként az Észak-magyarországi régióban induló képzésben résztvevők például kellő empátiával rendelkeznek a nehéz helyzetbe került és hozzájuk fordulók iránt; messzemenően lelkiismeretesek, a megoldás kidolgozásánál részletekbe menően végiggondolják az összes lehetőséget. Nem biztosak azonban abban, hogy tömören és világosan tudnák kifejezni magukat, s erősíteni kell önbizalmukat abban, hogy képesek hatni a hozzájuk fordulókra.  A 90 órás képzés minden konvergencia régióban modulrendszerben, külön-külön történik. Az elméleti és gyakorlati oktatás olyan témákat foglal magába, mint az önismeret fejlesztése; pszichoszociális támogatási ismeretek; konfliktuskezelés; álláskeresés a gyakorlatban; gyakorlati ismeretek (CV írás, felkészülés az interjúra, stb.); karriertervezés; gyakorlati ismeretek (álláskeresés, CV írás, felkészülés az interjúra, stb.); munkahelyi kommunikáció és beilleszkedés; munka és magánélet egyensúly; jogi ismeretek; esélyegyenlőség és érdekérvényesítés; munkaerő-piaci ismeretek.   A tréning résztvevőinek száma (régiónként 15-15 fő) a csoport megtartó (holding) funkciója révén segíti az egyéni fejlődési folyamatot. Célcsoportunk speciális igényeit és a fenntarthatóságot szem előtt tartva, a képzés nem csak az állás megszerzéséhez szükséges ismeretekre és kompetencia-fejlesztésre helyezi a hangsúlyt, hanem a hosszú távú karrier-tervezésre, és a munkahely megtartásra. A konfliktuskezelési tréning egyfelől a munkahely megtartást támogatja, másfelől egy esetleges munkanélküliség állapotában a résztvevők képesek lesznek a munkanélküliség során óhatatlanul kialakuló személyes – családi - konfliktusok kezelésére.  A 2011 januárjában induló képzés 2011 májusában fejeződik be, a résztvevők tanúsítványt kapnak a képzés elvégzéséről.  Borbély Szilvia
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

(c) Copyright MTI nonprofit Zrt.