2011. február 4., péntek 11:17

Építsük csak vízlépcsőket!
    Budapest, 2011. február 4., péntek (OS) - A Magyar Feltalálók Egyesülete, amely több mint húsz éve összefogja a hazai műszaki alkotások kiagyalóit, erkölcsi és szakmai súlyával támogatja a nagymarosi valamit az adonyi és a fajszi vízlépcsők megépítését a Dunán.

    A felépítendő dunai vízlépcsők a hajózás teljes évben történő biztosításán túl az alábbi előnyöket nyújtanának:
1.  E létesítményekkel, megújuló energiával villamos áramot lehet termelni.
2.  A vízlépcsők egyben árvízvédelmi szerepet is ellátnak, tározóikban felfogva a vízáradatot.
3.  Lehetővé teszik a mezőgazdaságban kiterjedt területek öntözését. Ennek a klímaváltozás miatt különlegesen nagy jelentősége lesz a jövőben.
4.  A beruházások révén, a gátakon lehetőség nyílik három új közúti híd létesítésére.
5.  A vízlépcsők felépítésének további előnyei is lesznek. A nagymarosi objektum segíti helyreállítani a szigetközi korábbi állapotokat, a duzzasztás biztosítja környező ivóvíz lelőhelyek jó minőségét és vízhozamát, valamint a Duna turisztikai értékét növeli. Az adonyi vízlépcső a Dunamenti Hőerőmű termeléskorlátozását szüntetné meg az alacsony vízállás idején. A fajszi vízlépcső pedig, a Paksi Atomerőmű működését tenné biztonságosabbá a frissvíz-hűtés biztosítása révén.

Természetesen minden ember alkotta létesítmény eleve nem a teremtett környezet része, ezért számolni kell annak környezeti hatásaival is. Azt is el kell ismernünk, hogy a mesterséges alkotásaink, ide értve a vízlépcsőket is, az emberiség növekvő szükségleteinek kielégítési kényszerétől, továbbá élet és vagyonbiztonság megteremtésétől vezérelve jönnek létre. A kérdéses vízlépcsők környezetkárosító hatása, a hasonló létesítmények példái alapján megbecsülve, olyan és akkora, hogy az eltörpül a várható előnyök mellett.
Egy igen nagy dunai árvíz esetén, Pesten emberéletek ezrei lesznek veszélyben a hathatós folyamszabályozás elmaradása hiányában. Továbbá, a klímaváltozás miatt sok helyen lehetetlenné válik majd a mezőgazdasági termelés a duzzasztókból kapható öntözővíz nélkül. Erkölcstelen tehát a vízlépcső ellenében a természet szépségeiről ábrándozni.

Az Európai Unió előbb-utóbb ki fogja kényszeríteni azt, hogy Magyarország is építse fel a Duna szabályozás eszközeit. Ezért a nagymarosi beruházás elmaradásából eredő erkölcsi kárt nem szabadna tovább tetézni. Az anyagi kárunk sem elhanyagolható, több ezermilliárd forintjába került Magyarország polgárainak a bős-nagymarosi hírhedt ügyünk.

Legújabban néhány magát  zöldnek  kikiáltó valós tagság nélküli szervezetecske, dühödt támadásba lendült a kormányzat ellen, mert az Új Széchenyi Terv  kilátásba helyezte a dunai vízlépcsők megépítését. Sajnos, hogy a média gyengécske hangjukat oly mértékben felerősítette, hogy egyes vezetők, akik a vizes dolgok terén nem szakértők ugyan, sietve visszakozót fújtak. Ennek ellensúlyozására e nyilatkozat. Hátha a média törvény biztosítja nekünk, hogy álláspontunk nem marad titkon.
További felvilágosítás: +36209458078

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.