2011. február 17., csütörtök 20:43

Innovációs világ- és ország-értékelő és az Év találmánya
    Budapest, 2011. február 17., csütörtök (OS) - Az elmúlt évben 1 069 293 új találmányt jelentettek be szabadalmaztatásra világszerte. Magyarországon 756 új megoldást találtak fel.

    A magyar Feltalálók Egyesülete közgyűlése előtt Vedres András a magyar egyesület főtitkára és az IFIA - feltalálók világszövetségének elnöke innovációs világ- és ország-értékelőt tartott. Elmondta, hogy az elmúlt évben 1 069 293 új találmányt jelentettek be szabadalmaztatásra világszerte. A nemzeti találmányi bejelentések szerinti sorrend így alakult: Japán: 330 110, USA: 231 588, Kína: 194 579 és Dél-Korea: 127 114 új alkotással. Németország az első európai állam 49 240 új találmányi bejelentéssel az ötödik a listán. Magyarországon 756 új megoldást találtak fel. Ezek 70%-a független feltalálók műszaki alkotása, egyetemeink és kutatóintézeteink részesedése csupán 2%-os volt.

A hazai találmányok hasznosítására szolgáló állami támogatás a rendszer átszervezése következtében 2010-ben szünetelt. Ezért a Magyar Feltalálók Egyesülete az innováció kezdő lépését, a találmányok nemzetközi bemutatását, az IFIA támogatásából valósította meg. Bemutatókon 8 országban 30 magyar találmány szerzett elismerést és talált üzleti partnereket.
Az Egyesület szabálya szerint külföldön a legtöbb díjat elnyert találmány alkotója lesz az év feltalálója. Ezt a címet Nádas Béla nyerte el  Fokozatmentesen állítható, keringőlapátos motor   találmányával. Hölgyek közül a legsikeresebb feltaláló Latorcai-Ujházi Aranka volt, aki négy díjat is megszerzett Multimédiás mesekönyv  című alkotásával.

További tájékoztatás: 00209458078.

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.