2011. február 22., kedd 11:17

12. alkalommal adják át az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát
    Budapest, 2011. február 22., kedd (OS) - A csokrot Ferge Zsuzsának nyújtja át Halász Judit, az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövete.

     Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm Ferge Zsuzsának ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára.
    Így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete küld az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokra mellé. A csokrot olyan magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek kapják, akik/amelyek különösen sokat tesznek a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért, jogaik érvényesüléséért.
    Az UNICEF Magyar Bizottsága azért adományozta Ferge Zsuzsának a csokrot, mert a szociológus több évtizednyi munkásságával, könyveivel, cikkeivel és nyilatkozataival nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekszegénység kérdései bekerüljenek a közbeszédbe és megkerülhetetlenek legyenek a politika számára.
Kutatásaival módszeresen feltérképezte a társadalmi egyenlőtlenségeket, a magyarországi szegénységet és központi szerepet játszott a Gyermekszegénység elleni Nemzeti Program kidolgozásában.
    Az UNICEF Magyar Bizottsága 12. alkalommal ítélte oda a Nagyrabecsülés csokrát.
    A virágcsokrot először az UNICEF fennállásának 50. évfordulója alkalmából, 1996-ban adományozta a nemzetközi szervezet. Akkor a világ számos neves személyisége, így Margit dán királynő, Fabiola belga királyné és a thaiföldi hercegnő részesült a kitüntetésben.
    Magyarországon a csokrot az UNICEF Magyar Bizottsága ítéli oda. Az első jutalmazott 1996-ban Boda Domokos szegedi gyermekgyógyász professzor volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a hazai gyermekbénulás-járvány felszámolásáért.
    A 90-es években a magyar védőnői szolgálat a csecsemők anyatejes táplálásának népszerűsítéséért, a Magyar Rádió ifjúságvédelmi műsoraiért kapta meg a csokrot. Göncz Árpádnét az értelmi fogyatékos gyermekekért végzett munkája elismeréséül tüntette ki az UNICEF.
    A gyermekek és az ifjúság érdekében működő intézmények közül megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát a pécsi Gandhi Gimnázium és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár.
Néhány évvel ezelőtt a gyermekek körében oly népszerű Kaláka együttest tüntették ki, Halász Juditnak pedig személyesen Roger Moore nyújtotta át magyarországi látogatása során a csokrot.
    Az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát kedden, egy gyerekkoncert keretében Halász Judit, az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövete adja át Ferge Zsuzsának.

    Kiadó: UNICEF Magyar Bizottság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.