2011. február 24., csütörtök 15:57

Lélekölő évtizedek - A kommunizmus áldozataira emlékeznek a közmédiumok (2. rész)

Az első alkotás a dunapataji vérengzést idézi. 1919 júniusában a Duna mellékén lázadás tört ki a kommunista tanácskormány ellen. A felkelés központja e település volt. A véres bosszúnak több mint hatvanan estek áldozatául. A következő bejátszás a recski munkatábor mementója. A Heves megyei Recsk község közelében működött 1950 októbere és 1953 ősze között az ÁVH leghírhedtebb kényszermunkatábora. A magyar GULAG-nak nevezett intézményben állati kegyetlenséggel bántalmazták, fenyegették, éheztették a rabokat. A harmadik összeállítás az 1956-os forradalom vidéki áldozataira tekint vissza. Október végéig a különböző vidéki településeken békésen tüntetők ellen a rendszer emberei több mint hatvan sortüzet adtak le. Tiszakécskén például vadászgépről lőtték a felvonulókat, a mészárlás következtében tizenheten haltak meg, a sebesültek száma meghaladta a százat. Az utolsó film Horváti Antal tragédiáját beszéli el. A Nógrád megyei Magyargécen élő férfi nem lépett be a pártba, s ezzel kihívta a helyi párttitkár haragját. Az 1956-os forradalom bukása után a nacsalnyik úgy érezte, eljött a bosszú ideje: Horváti Antalt máig nem tisztázott körülmények között, különös kegyetlenséggel gyilkolták meg.
    15.25-től az MTV-ben Czigány Zoltán rendezésében a Szökés a nagy árvíz idején című film Gérecz Attilára, az 1956. november 7-én, 27 évesen hősi halált halt költőre emlékezik rabtársai, harcostársai szavainak fölidézésével, s a költő azon versével, amely a váci börtönből való szökését beszéli el.
A Duna Televízióban 15.35-től  Gyilkosság, lövés által... - Forradalom Zalában címmel egy 2009-es magyar dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Az 1956-os forradalom eseményeinek hiteles feltárása még napjainkban is folyik. Egy újabb, ezúttal zalaegerszegi sortűz körülményeit derítette fel Kínyó Ferenczy Tamás. Zalaegerszegnek, hasonlóan a többi vidéki kisvároshoz és az elszórt göcseji falvakhoz, megvolt a maga '56-os története. Többnyire elhallgatott, tragikus, olykor lírai szépségű történetek ezek. A dokumentumfilm nemcsak a történelmi tények pontos felkutatására és bemutatására törekedett, hanem az '56-os forradalom eszmeiségének, érzületének felmutatására is. A film készítői ezt a kettős célt igyekeztek megvalósítani.
    A tematikus napot 21.40-től az MTV zárja a neves filmrendező, Sára Sándor Feldobott kő című, 1968-ban készült fekete-fehér magyar játékfilmjével (forgatókönyvíró: Sára Sándor, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc). A történet sokak számára ismerős lehet. Pásztor Balázs (Balázsovits Lajos) az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán válik érett emberré. Az apja az ötvenes években ártatlanul sínylődik a börtönben, Balázst pedig nem veszik fel filmrendezőnek. Így a fiú a földmérőknél vállal állást, Iliász, a görög emigráns beosztottjaként. A termelőszövetkezet tanyaközpontját szervezik, a környék parasztjai Iliászban látják fő ellenségüket.
    Február 27-én az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora is foglalkozik az Emléknappal. Arcív anyagok segítségével emlékszik meg a szlovák-magyar lakosságcsere 65. évfordulójáról, a délvidéki magyarirtásról. Lázár János (Fidesz) és Krasznai Béla túlélő beszél a recski táborról, valamint Szőcs Géza államtitkár nyilatkozik Ceausescu, a hatalom tébolyultja c. film vetítése kapcsán.
    Emlékezzünk együtt a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján!

MTVA
    Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

------------------------------------------------------------------
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.