2011. február 28., hétfő 13:43

A Nemzeti Pedagógus Műhely nyilatkozata a Népesedési Kerekasztal javaslatával kapcsolatban
    Budapest, 2011. február 28., hétfő (OS) - A Nemzeti Pedagógus Műhely örömmel nyugtázza, hogy a népesedési folyamatokat szabályozó, tizenkét éve megfogalmazott és nyilvános koncepciója a politikai gondolkodásban újra gyökeret eresztett. Szervezetünk megelégedéssel vette tudomásul, hogy az annak idején elvetett mag kicsírázott és szerves része lehet a közjót szolgáló politikának.

    Mindazonáltal le kell szögeznünk, hogy a Népesedési Kerekasztal elgondolása nem azonos a Nemzeti Pedagógus Műhely demográfiai koncepciójával. Az általunk 1999-ben előterjesztett javaslat szigorúan gazdasági természetű terv, melynek az a lényege, hogy a gazdasági tevékenység hasznából a befektetőnek részesednie kell. Kiindulópontunk a Caldwell-hipotézis, amely azt állítja, hogy a demográfiai tendencia szorosan összefügg azzal, hogy a társadalomban a nemzedékek között milyen irányú a javak áramlása. Eszerint, ha az idősebb generáció tartja el a fiatalabbat, akkor szükségszerű a népesség csökkenése, ha a fiatalabb biztosítja szüleik anyagi jólétét, akkor valószínűleg egyenesen túlnépesedés következik be.
Ezért a Nemzeti Pedagógus Műhely 1999-ben azt javasolta, hogy a személyi jövedelemadó egy részét (negyedét) adójóváírásként a befizető döntésétől függetlenül utalják át az adózót felnevelő szülőnek. Kezdettől fogva hangsúlyoztuk, hogy ez az elgondolás elveiben, az esetleges megvalósítás gyakorlatában független a nyugdíjrendszertől és a szociális ellátás rendszerétől (így a családi pótlék – különben dicséretes – emelésétől is).
Az általunk előterjesztett koncepció gazdasági terv, amely a fekete- és a fehér gazdaság arányának javulását eredményezi, elősegíti a szülők iskoláztatással kapcsolatos helyes viszonyát, javítani fogja a demográfiai mutatókat, hozzájárul a szegénység felszámolásához, támogatja a család egységét és új értelmet adhat a háromgenerációs családnak.
Javaslatunkat tizenkét év alatt többször és sok formában a politikusok és a nyilvánosság elé tártuk. Szakmai anyagaink megtalálhatók a < www.n-p-n.hu > honlapunkon: < http://www.n-p-m.hu/index.php?q=node/12 >.
Mindazonáltal támogatjuk a Népesedési Kerekasztal munkáját. Másfél évtizedes tapasztalatunkkal készen állunk arra, hogy bekapcsolódjunk a közös munkába és hozzájáruljuk annak sikeréhez.

Baranyi Károly elnök

    Kiadó: Nemzeti Pedagógus Műhely

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.