2011. március 6., vasárnap 21:51

Ne tűrje a média, hogy az illegálisan a járdán parkoló rendőrség falaz az illegálisan parkoltató Centrum Kft-nek
    Budapest, 2011. március 6., vasárnap (OS) - Ki állítja meg a Centrumot? A főváros területén több ezer olyan parkolóhely működik a járdákon, amelyet a Centrum önkényesen, a KRESZ tételes tiltása ellenére hasznosít. A XII. Kerületi Rendőrkapitányság ezt nem tartja bűncselekménynek, igaz a kapitányság előtt a járdán álló több tucat rendőrautó után nem kér parkolási díjat a Centrum.

    Több ezer olyan járdaszakaszt nevezett ki parkolóhelynek a Centrum Parkoló Rendszer Kft. (Centrum) amelyen a KRESZ-ből és egy jogerős bírósági ítéletből levezethetően nem lehet az autósoknak felállnia. A XII. kerületi Rendőrkapitányság másfél éves nyomozást követően, múlt heti határozatában nem tartotta csalásnak ezt a hatalmas mértékű, napi több mint 10 ezer embertől jogellenesen pénzt szedő parkoltatási gyakorlatot és megszüntette a nyomozást. Az ügy pikantériája, hogy a XII. kerületi Rendőrkapitányság Maros utcai épülete előtt több tucat rendőrségi, illetve a rendőrségi állomány tulajdonában álló gépjármű parkol egész nap a járdán  évek óta illegálisan, de a Centrum a rendőrségtől és a rendőröktől nem kér parkolási díjat. A XII. kerületi Rendőrkapitányság viszont a Füstirtók Egyesület elnökének többszöri felszólítása ellenére is szótlanul eltűri, hogy a Centrum - többek között – a Maros utca szinte teljes hosszában illegálisan szedi a parkolójegyet. Ebben az utcában ugyanis esetek többségében sem tábla, sem útburkolati jel nem engedi a járdára történő felállást, de ahol mégis, az jogellenes, mert merőleges parkolásra ad lehetőséget, így viszont a parkoló autók a járda legalább háromnegyedét elfoglalják a KRESZ szerint maximálisan megengedett 50 százalék helyett. A Fővárosi Bíróság által helybenhagyott elsőfokú  bírósági ítélet szerint: Alperes (értsd a Centrum) alaptalanul hivatkozik arra, hogy az adott várakozási övezet területén belül minden várakozásra igénybe vett hely fizető várakozóhelynek minősül és ezért parkolás üzemeltető díjat, illetve pótdíjat szedhet, mert azokon a helyeken ahol a várakozás nem megengedett, a Kresz szabályaiba ütközik, vagy a várakozást, megállást a Kresz tábla tiltja, értelem szerűen nem tekinthető a közúton, vagy a közterületen kijelölt várakozóhelynek, ezért az ilyen helyen történő várakozásért díj nem követelhető.  ( ) Parkolási díj és pótdíj ott szedhető, ahol a várakozás megengedett, szabályos körülmények között lehetséges. Azokon a területeken tehát, ahol a várakozás szabályos körülmények között nem megengedett, ott a tilalom ellenére parkolóknak, várakozóknak nem várakozási díjat, hanem szabálysértési bírságot kell fizetnie. . A bírósági ítélet konkrétan annak a helyszínnek a státuszáról döntött – lehet-e ott parkolójegyet szedni, vagy sem – amely helyszínre vonatkozóan a csalás alapos gyanújával a Füstirtók feljelentést tettek. A határozat egyetlen szóval sem említi a becsatolt bírósági ítéletet, sem azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a Centrum ugyanazon a helyszínen is folytatja a parkolójegy szedését, hol jogerős ítélet szerint nem tehetné. Részletek: 20/2767-51
    Kiadó: Füstirtók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.