2011. március 12., szombat 10:36

Az új Alkotmány szövege nem biztosít kellő védelmet a gyermekek számára. Magyarországon nincs igazi gyermekvédelem, csak utógondozás!
    Budapest, 2011. március 12., szombat (OS) - Nemzetközi egyezmények szerint: A gyermek, fizikai és szellemi fejletlensége miatt, különös biztosítékokat és gondozást igényel, beleértve a megfelelő jogi védelmet, ezért az elfogadott törvényekben figyelembe kell venni a  gyermek mindenek felett álló érdekét .

Figyelemmel az új alkotmányban meghatározott Nemzeti Nyilatkozat szövegére, amely szerint:  Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot , minthogy az emberiségnek a legjobbat kell nyújtania a gyermek számára, az országos szülői szervezetek a Magyar Országgyűléshez fordulnak, hogy kerüljön be az új Alkotmányba a gyermekek mindenek felet álló érdekének figyelembe vételére vonatkozó szövegszerű javaslatuk:
X. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja, hogy a  szociális védelem, a nevelés, az oktatás köz- és magánintézményei, a bíróságok, a közigazgatási hatóságok, és a törvényhozó szervek, továbbá  a természetes személyek felnőttek minden, a gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe elsősorban.
Indoklás:
Az elmúlt évben több olyan új törvény és jogszabály került elfogadásra, amelyek szigorú büntetést, és fegyelmező intézkedéseket írnak elő a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes kiskorú gyermekekkel szemben. további tervezett intézkedések a gyermekek megrendszabályozása érdekében: a gyermekek büntethetősége 14 éves koruk előtt, a buktatás intézményének törvényesítése, az iskolából való eltávolítás lehetősége 15 éves kortól, és a pedagógusok által követelt testi fenyítés bevezetése.
A különböző szervezetek, szociális és oktatási szakemberek tanulmányaikban, sajtó és média megnyilvánulásaikban folyamatosan sértegetik a magyar gyermekeket: drogoznak, alkoholizálnak, fiatalon kezdenek szexuális életet, lusták, nem akarnak tanulni, , bűnöznek, kövérek, rossz a fizikai állapotuk, satnyák, agresszívek.
A büntető, és fegyelmező intézkedéseket nem követte semmilyen a gyermekek veszélyeztetését megakadályozó védő, óvó intézkedés!
Sajnálatos tény az évtizedek óta változatlan számú tanulói és szülői agresszió  felnagyítása, propagálása, ugyanakkor a gyermekek ellen alkalmazott testi és lelki erőszak valóban többszörösére emelkedett a nevelési, oktatási intézményekben.
Ez az összehangolt  támadás  a védekezésre képtelen gyermekekkel szemben ellentétes a gyermekjogi egyezményekkel és az új Alkotmányban tett, fent már említett Nyilatkozattal.
Mivel a gyermekeik felneveléséért elsősorban felelős szülők érdekérvényesítő lehetőségei korlátozottak (tájékozatlanság, felkészületlenség, megfélemlítés), ezért javasoljuk, hogy minden döntési helyzetben levő felnőtt számára alkotmányos kötelesség legyen a gyermek mindenekfelett álló érdekének figyelembevétele.
Szóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) További információ: www.mszoe.hu

Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

(c) Copyright MTI nonprofit Zrt.