2011. április 19., kedd 13:20

Az ombudsman a nevelőszülőknek járó juttatások késedelméről (2. rész)
    Budapest, 2011. április 19., kedd (OS) -

    A nemzeti erőforrás miniszter az ombudsmannak elismerte, hogy a normatív állami hozzájárulások egyre kisebb arányban fedezik a gyermekek és fiatal felnőttek ellátásának valós költségeit. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban a normatív támogatás növelésére – bár azt a szaktárca szakmai szempontból indokoltnak tartja – nincs lehetőség, de a minisztérium a 2012. évi költségvetés tervezésekor kezdeményezni akarja. Figyelemmel arra, hogy a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében az illetékes szociális és gyámhivatalok, valamint a minisztérium a szükséges intézkedéseket megtette, az ombudsman ajánlást nem tett.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának nincs jogszabályi felhatalmazása az ország teherbíró képességét figyelembe vevő, a költségvetési törvényből eredő esetleges alapjogi visszásságok megállapítására. Gyermekjogi szakombudsmanként, a gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek, valamint az utógondozott fiatal felnőttek jogainak érvényesülése érdekében eljárva azonban indokoltnak tartja az ellátásukhoz kapcsolódó normatív állami hozzájárulás összegének növelését. A szaktárca ezirányú javaslatát támogatva jelentését – a figyelemfelhívás érdekében – Szabó Máté megküldte az Országgyűlésnek.

    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.