2011. április 27., szerda 09:36

Gépjármű-vezetői gyakorlati oktatás új módszerekkel Debrecenben
    Budapest, 2011. április 27., szerda (OS) - A Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány Autósiskolája Magyarországon elsőként rendszeresítette a kamerás gyakorlati oktatást. Ez a módszer garancia a tanulóknak, és az oktatóknak is a minőségi gépjármű-vezetői képzés terén. Nevelő-oktató hatása mellett a felvételek, mint egy  fekete dobozként  is funkcionálnak.

A biztonsági kamerás gyakorlati oktatás elsősorban a tanulók érdekeit szolgálja, azáltal, hogy ellenőrizhetővé válik mi is történik tulajdonképpen egy-egy vezetési tanóra alatt.  Például: levezette-e a tanuló az előírt kötelező vezetési órákat, kapott-e elég instrukciót az oktatótól, mennyire volt figyelmes, illetve képes volt-e a tanuló a figyelmét megosztani? Betartotta-e a KRESZ által előírt szabályokat, mik voltak a pozitívumai vagy hibái a vezetés során, tudta-e ezeket a hibákat egyedül korrigálni, észlelte-e a veszélyhelyzeteket, milyen volt a reakciója egyes helyzetekben? Kért-e és kapott-e időben megfelelő segítséget az oktatótól a vezetés során akár gépjármű technikai kezeléssel kapcsolatban is?  A kamerás felvételek a gyakorlati oktatás után visszanézhetők, a tanuló az oktató segítségével kielemezheti, így a pozitívumokat kiemelve elősegítheti a tanulóban a helyes gépjármű-vezetői magatartás és szituációk rögzülését. Segít a lehetséges hibák későbbi korrigálásában, kiküszöbölésében. Fegyelmezettebb, és figyelmesebb lesz a tanuló ez által.  A tanulók hozzáállása az új módszerhez jónak bizonyult, hiszen ráébresztette őket arra, hogy mindez az ő érdeküket szolgálja elsősorban, és nagyon sokat tanulhatnak belőle előre is felkészülve a következő vezetési órára, vagy már magára a forgalmi vizsgára. Másrészről az oktatók érdekeit is védi a biztonsági kamerás oktatás, hiszen bármilyen számonkérés a tanuló részéről ellenőrizhető a felvételek alapján.    Fekete dobozként  funkcionálva rögzíti az esetleges baleseteket, a szabálysértések körülményeit. A felvételek bizonyítékként szolgálhatnak egy-egy ilyen esetben, nincs vita arról, hogy ki volt a hibás.  A kétcsatornás kamera a gépjármű belsejében könnyen felszerelhető. Külső felvételeket 140o, belső felvételek 170o-os látószögben készít. Éjjeli funkcióval is ellátott. Kép és hanganyagot vesz fel. Beépített GPS segítségével nyomon követi az autó mozgását, sebességét, és térképen rögzíti azt. Az időt, dátumot folyamatosan mutatja, méri. A felvételek személyi számítógépre lementhetők, a tanulók kérésére átadhatók.  A jövőben valószínűleg el fog terjedni az Autósiskolák körében a kamerás gyakorlati oktatás, sőt lehetséges ez a technika bevezetése a vizsgáztatások során is. A Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány mindenképpen támogatja ezt a módszert.  A biztonsági kamera használatával, tapasztalataival kapcsolatban a Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány szívesen tart bemutatót időpont egyeztetéssel. Címünk: 4026 Debrecen, Mester utca 1. szám II. emelet 2. ajtó Telefon: +36304139779 Gajdos Zoltán kuratóriumi elnök, vagy +36304148482 Dr. Gajdos Zoltán Zsolt iskolavezető
    Kiadó: Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány

(c) Copyright MTI nonprofit Zrt.