2011. április 27., szerda 13:46

A kisebbségi ombudsman sajtóközleménye a Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események utáni helyzetről
    Budapest, 2011. április 27., szerda (OS) - Azonnali személyes találkozót kezdeményeztem Orbán Viktor miniszterelnökkel az elmúlt éjszaka, Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt.

    Közvetlenül megkerestem a belügyi tárcát is, Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt az ígéretet tette, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében. A települést rendőri erőkkel lezárják, és nem engedik be azokat a nem helyi lakosokat, akikről feltételezhető, hogy a további rendbontás szándékával közelítenek.

A múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésemben felvázolt forgatókönyv tehát tovább íródott, a helyben kialakult feszültségek véres verekedésbe torkolltak. Ezek közvetlen körülményei ugyan nem tisztázottak, mindannyian tudjuk azonban, hogy a hónapokig tartó megszállás  és az azóta felgyűlt félelem és feszültségek mellett a folyamatos provokáció váltotta ki az eseményeket. Nem reménykedhetünk abban, hogy a történet végére tegnap éjjel pont került. Az elmúlt hetek pártpolitikai villongásai és  egymásra mutogatása  után az államnak és szerveinek kell normalizálnia a körülményeket. Nem tudjuk, hogy kinek az érdeke lenne egy polgárháborús helyzet kialakulása, de a felelősen gondolkodó embereknek biztosan nem.  

    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.