2011. április 28., csütörtök 16:21

Gombold újra! Divat a magyar (1. rész)
    Budapest, 2011. április 28., csütörtök (OS) - A kreatív iparágak hajtóerők lehetnek Magyarország számára – ezzel a gondolattal nyitotta meg Nagy Anna kormányszóvivő a mai rendhagyó sajtótájékoztatót a Szépművészeti Múzeumban, ahol a  Gombold újra! Divat a magyar  kezdeményezést mutatta be. A különleges pályázattal a magyar divattervezés sikereire, az iparágban rejlő gazdasági és kreatív lehetőségekre kívánják felhívni a figyelmet. A pályázatot az országmárka alakításért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hirdette meg.

    A legjobbnak talált pályaműveket május 8-án egy mindenki számára nyitott divatshow keretében mutatják be a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény része a magyar soros EU elnökség tiszteletére rendezett kulturális programoknak, ahol Magyarország egy kevésbé ismert, kreatív arcát tudja megmutatni az érdeklődőknek.

A 2011 februárjában meghirdetett pályázatra – minden várakozást felülmúlva – közel 400 koncepció érkezett, melyek közül a tervzsűri 63 munkát juttatott a második fordulóba.

A tovább jutott tervezők a május 8-ai, nemzetközi Európa Nap keretében megrendezendő divatshown mutatkoznak be kollekcióikkal a Szépművészeti Múzeumban. A show mindenki számára nyitott, egyedül a múzeum befogadóképessége szab korlátokat az érdeklődésnek.

Nagy Anna kormányszóvivő a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pályázattal a komoly gazdasági és innovatív tartalékokkal rendelkező iparágra, és annak a kiemelkedő tehetségű, fiatal hazai művelőire kívánják felhívni a figyelmet.  Amikor a magyar termékek, a magyar vállalkozások támogatásának és életképességének fontosságáról beszélünk, akkor soha ne feledjük, hogy köztük több száz magyar fiatal tehetséges vállalkozóról beszélünk. Köztük például hazai divattervezőkről, akik startra készen, állnak, hogy a magyar emberek számára elérhető áron, kreatív, szép, hordható magyar ruhákat tervezzenek. Ez nemcsak gazdaságilag jó, hanem, valljuk be jó érzés is lehet. Ez csak rajtunk fogyasztókon múlik  - fogalmazott a szóvivő.

A május 8-i rendezvényen komoly szakmai zsűri előtt kell megállni a helyüket a tervezőknek. A zsűri tagjai lesznek Zoób Kati divattervező, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Maróy Krisztina, a Glamour főszerkesztője, valamint Tolvai Renáta, a Megasztár 2010-es győztese, a kezdeményező KIM részéről Papp-Váry Borbála, kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár.
A rendezvény érdekessége, hogy nemcsak a fiatal divattervezők, hanem hazai és határon túli tizenévesek pályaműveit is bemutatják.
A pályázatról további információ a www.gomboldujra.hu honlapon és a Facebookon hwww.facebook.com/gomboldujra érhető el.
    Kiadó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.