2011. május 1., vasárnap 11:01

Európai szolidaritás a magyarországi szegénységben élőkkel
    Budapest, 2011. május 1., vasárnap (OS) - A hétvégén az ország egyik legszegényebb kistérségében, a Nógrád megyei Szécsényben ülésezett az Európai Szegénységellenes Hálózat vezetősége. A helyszínválasztás szimbolikus: az unió 27 tagállamából és tagjelölt országokból érkezett civil szervezeti képviselők a Szécsényben futó gyerekszegénység elleni program fontossága mellett és a szegényeket hátrányosan érintő magyarországi tendenciák és kezdeményezések ellen álltak ki.

    Fintan Farrell, az Európai Szegénységellenes Hálózat igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a szegénységben élők helyzetét nem csak a gazdasági válság, hanem az ennek nyomán a legtöbb európai országban bevezetett megszorító intézkedések is rontják. A kiadáscsökkentések sok esetben, így jellemzően Magyarországon is éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportoktól vonnak el forrásokat.     Nagy kérdés, hogy csak a stratégiák és a politikai nyilatkozatok szintjén fontosnak tartott szegénység elleni küzdelem mikor és hogyan ölt konkrét intézkedésekben testet? Magyarországon a gyermekek 30%-a szegénységben él és minden 10. családnak gondot okoz a hónap végén az élelmiszerek megvásárlása. Ezen a helyzeten tovább rontanak a konvergencia programban meghatározott lépések: mint például a munkanélküliek ellátásának szigorítása, a szociális segélyezésre szánt költségvetés tervezett csökkentése.      A szociális feszültségek, a kilátástalanság Magyarországon az erőszak, a szélsőséges politikai csoportok megerősödését okozta. Elfogadhatatlan, hogy a magyar kormányzat nem lép fel azonnal és határozottan az állampolgárait fenyegető kezdeményezések, megmozdulások ellen. Valamennyi felelős szereplőnek, mind az államnak, mind intézményeinek, mind pedig a civil társadalom képviselőinek kötelessége, hogy tegyenek a romákat érő diszkrimináció, kirekesztő és megfélemlítő gyakorlat ellen.     A gazdasági és a nyomában kibontakozó társadalmi válságból az egyetlen út a társadalom szétszakadását megakadályozó állami szerepvállaláson át vezet. A meglévő korlátozott források felhasználásakor elsődleges szempont kell, hogy legyen bármely társadalmi csoport leszakadásának, további kirekesztésének megakadályozása. Ehhez megfelelő szintű pénzbeli ellátásokra, mindenki számára elérhető szolgáltatásokra és mindannyiunk emberi jogainak garantálására van szükség. – hangsúlyozta a nemzetközi tanácskozáson résztvevő Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója.  Szécsény, 2011. május 1.  További információ: Márton Izabella – 0630 590 2029 – marton.iza@hapn.hu
    Kiadó: Magyar Szegénységellenes Hálózat Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.