2011. május 9., hétfő 16:17

Az ország képviselőit az Ország Házába! (1. rész)
    Budapest, 2011. május 9., hétfő (OS) - A húsvétot követő napon, április 26.-án, az ünnepet szándékosan meg nem zavarva, addig jellemzően fel nem tett kérdésekkel kétrészes OS közlemény jelent meg a frissen aláírt Alaptörvény ellentmondásairól. A cím nem volt érdektelen: Alkotmánycsere örvén a nép jogfosztásának törvénybe iktatása? Az összeállítás minden demokrácia legfontosabb alapfeltételei közül hatnak a súlyos hiányát illetve durva sérelmét vetette fel, kétségkívül ellenőrizhető módon. A közleményt diktatúrákra jellemző mértékű csend, és szinte tökéletes elhallgatás követte. Tegyük fel ismét a kérdést: Kiknek az érdekében?

A hat indokolt felvetés
-   az Alkotmányban deklarált népszuverenitás megszüntetését,
-   a választási törvények népszavazási úton való megváltoztatásának friss megtiltását,
-   az alapvető jogok és kötelességek tételes felsorolásának megszüntetését,
-   az Alkotmánybíróság garanciális eljárásának kezdeményezésére vonatkozó, eddig bárki számára fennálló jog megszüntetését,
-   az egyesülési jog alkotmányi szabályozásának igen kétségesen indokolható, és a pártok javára elmozduló átalakítását,
-   és az Alaptörvénynek a békés gyülekezés jogára vonatkozó, lényegesen kurtított szabályozását feszegette, mely már nem is biztosítja ennek a minden demokráciában vitathatatlan alapjogként kezelt jognak a szabad gyakorlását.

Az előbbi, államrendszert meghatározó súlyú szabályozások csendes megváltoztatása, majd a leírt felvetések teljes elhallgatása felvet egy mindegyiknél fontosabb kérdést.

Valóban az ország népének képviselői ülnek a többpárti, de ettől még nem feltétlenül demokratikusan működő parlamentben?
Lehetséges, hogy nem az ország képviselői töltik meg az Ország Házát, hanem egypárti képviselők helyett csak több, a nép végső érdekei ügyében egymástól nem is túlzottan különböző párt képviselői foglalták el a parlamentet, és használják azt pártok házaként?

Nyilván nem volt véletlen, hogy a parlamenti tömb villámgyorsan népszavazási tiltólistára tette a választási törvényeket, miután 2011. január 18.-án az Alkotmánybíróság két olyan határozatot is hozott, amelyek súlyosan veszélyeztették a többpárti csendben megvalósuló, hallgatólagos vagy mutyi-alapú párturalmat. Azt a pártdiktatúrát, amely már alaptörvénybe írtan látszik felváltani a nép elmúlt két évtizedben is csak hazug módon szuverénnek állított hatalmát.

Az AB két határozata szerint népszavazási aláírások gyűjthetők a következő kérdésekhez:

Akarja-e Ön, hogy az országgyűlési választásokon az egyéni választókerületi jelölés módja megváltozzon úgy, hogy a jelenlegi legalább hétszázötven helyett, csak legalább kétszáz választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlására legyen szükség?

Akarja-e Ön, hogy az országgyűlési választásokon az egyéni választókerületi jelölés módja megváltozzon úgy, hogy minden választópolgár abban az egyéni választókerületben, amelyben a lakóhelye van, a jelenlegi egy helyett legfeljebb három egyéni választókerületi jelöltet ajánlhasson?

(folytatás!)

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége