2011. május 23., hétfő 17:16

“Jó pályán!” szakmai fórumsorozat: indítás Észak-Magyarországon
    Budapest, 2011. május 23., hétfő (OS) - A 2010 nyarától 2011 novemberéig tartó TÁMOP 5.5.1/A-10/1 “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  projekt keretében szakmai fórum kerül megtartásra, amit azután követnek az Észak-alföldi, Dél-alföldi és a Közép-dunántúli régióban megrendezésre kerülők.

    A projekt fő célja az, hogy a munkaerő-piaci integráció és pályainformációs tanácsadás témájára fókuszáló képzés keretében négy helyszínen (Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, Várpalota) segítsen az álláskeresőknek, pályakezdőknek vagy egyszerűen azoknak, akik másokon szeretnének segíteni a pályára kerülésben.  2011 májusára gyakorlatilag minden régióban sikeresen lezajlott a tervezett 15-15 fő pályainformációs képzése, Észak-Magyarországon ez május közepére valósult meg. A régióban 22 jelentkezőből került kiválasztásra a képzésben résztvevő 15 fő, közöttük 12 nő és 3 férfi. A résztvevők közül 7 középfokú, 8 felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Döntően 25-54 év körüliek, igaz két 54 év feletti és egy 25 év alatti résztvevő is színesítette a palettát. Voltak, akiket a még alaposabb és teljesebb ismeretszerzés motivált, ami hatékonyabbá teheti másokon való segítésüket a pálya- és álláskeresésben. A munkanélküliekkel, álláskeresők munkaerő-piaci re-integrálásával foglalkozó szakemberek hasznos tippeket, tanácsokat, új szempontokat akartak szerezni, amelyeket munkájuk során tudnak hasznosítani. A programban résztvevő öt munkanélkülit pedig az új munkalehetőség megszerzésének módszere, szakmai fejlődés motiválta. Esetükben pl. különösen hasznosnak bizonyultak az állásinterjúval és a lobbizással kapcsolatos gyakorlatok. A hallgatók különösen nagyra értékelték az oktatás lendületét, az interaktivitás lehetőségét.  A projekt második szakaszának részeként valamennyi régióban megvalósulásra kerülő helyi szakmai fórumokon 30-30 főnek (összesen 120 főnek) lesz lehetősége találkozni a munkaerő-piaci integráció és az életpálya tanácsadás témájában érintett felekkel, pl. a helyi munkaügyi központok, helyi szakképzési központok, a helyi fejlesztési és képzési bizottságok, önkormányzatok képviselőivel, helyi vállalkozókkal. A szakmai műhelyeken születő ötletek, tervek gondozását a továbbiakban a mentorok végzik.Az Észak-magyarországi régióban a projektet Matiscsákné dr. Lizák Marianna, a Miskolci Nőknek is Esélyt Alapítvány irodavezetője mentorálja. A szakmai fórumok által alkotott hálózatok nyitottak, bárki csatlakozhat hozzájuk – azok is, akik a képzésben nem vettek részt - akár a helyi mentorokon keresztül, akár a projekt (www.palyatanacsadok.hu) honlapján, akár az Észak-magyarországi régióbeli mentorszervezet elérhetőségein ( minoiesalapitvany@gmail.com e-mailcímén vagy a www.minoies.hu honlapján keresztül. /Dr. Borbély Szilvia/
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.