2011. június 6., hétfő 13:50

Nemzeti Ifjúsági Tanács helyzetjelentés
    Budapest, 2011. június 6., hétfő (OS) - Mivel hazánkban jelenleg nem működik horizontális ifjúsági képviselet, ezért az ifjúsági szervezetek az Európai Ifjúsági Fórum munkájába közvetlenül nem kapcsolódhatnak be. Az EU-elnökségi projekt részét képezi az, hogy segítse a magyar ifjúsági szervezeteket és ezáltal változzon a helyzet. A korábbi próbálkozásokból is tanulva, egy hosszú távon életképes magyar Nemzeti Ifjúsági Tanács megalapozása a cél.

    Az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete a magyar EU-elnökség alatt az Európai Ifjúsági Fórum (youthforum.org) partnere. Egy közös projektben Szabados Viktor EU-elnökségi összekötő látja el a brüsszeli székhelyű, 100 tagszervezettel rendelkező egyetlen, legszélesebb európai ifjúsági képviselet és a magyar EU-elnökség, ifjúság közti koordinációt. Az EU-elnökségi projektben 2011 január óta több egyetemen, ifjúsági rendezvényen került sor előadásokra, illetve online és nyomtatott sajtóban való megjelenésekre. 2011 májusában a Magyar Ifjúsági Konferencia is napirendjére vette e kérdést.

Fontos, hogy mindenkit vonjunk be és politikai helyett, szakmai kérdésként kezeljük a Tanácsot. Ezért is szeretnénk még a magyar EU-elnökség alatt jól működő Nemzeti Ifjúsági Tanácsok és az Európai Ifjúsági Fórum munkáját bemutatni. Elengedhetetlen, hogy megismerjük felépítésüket, működési és finanszírozási gyakorlatukat. A Tanácsok az Európai Ifjúsági Fórum ernyője alatt dolgoznak együtt, ezért az európai követelmények, bekapcsolódási lehetőségek megismerése is szükséges. , fogalmaz Szabados.

Fontos, hogy tanuljunk a szomszédaink és a Fórum tapasztalataiból, ezért Szabados kiemelte, hogy 2011. június végén a budapesti Európa Pontban nemzetközi vendégekkel egy Nemzeti Ifjúsági Tanács konzultáció lesz a Felsőoktatási Diákszervezetek, Mobilitás, Európai Bizottság támogatásával. Teljes cikk: www.elnoksegtudositoi.eu
    Kiadó: Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.