2011. június 9., csütörtök 20:27

Szoros együttműködésben a PHDSZSZ és a MÚOSZ
    Budapest, 2011. június 9., csütörtök (OS) - A médiában dolgozók munkavállalói és szakmai érdekképviseletét erősítő megállapodást kötött a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Június 16-án a MÚOSZ székházában a magyar közszolgálati médiumok utóbbi negyedévszázadát elemző konferenciát szerveznek társadalomtudósok, szakszervezeti vezetők, a civil szféra képviselői, valamint az átalakuló közmédia vezetőinek részvételével.

    A Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) csütörtöki közös nyilatkozata szerint bár más-más társadalmi szerepet töltenek be, számos érdekük és céljuk egybeesik, kiemelten ilyen a magyar közéletben visszaszorult szolidaritás megerősítésének szándéka, a médiaszakmai szervezetek széttagoltságának, megosztottságának csökkentése.  Ennek érdekében az együttműködésbe igyekeznek bevonni minden releváns szakmai szervezetet, hogy mielőbb létrejöhessen a magyar médiát és a médiában dolgozók érdekeit képviselő ágazati fórum.   A megállapodás szerint a két szövetség a jövőben negyedéves rendszerességgel közösen értékeli és értelmezi a nyilvánosságot, a szólásszabadságot, az önszabályozást, a szakmai érdekképviseletet, érdekvédelmet érintő jogi és egyéb változásokat.   Az együttműködés keretében három munkacsoport alakul. A Jogi és Etikai Munkabizottság feladata lesz többek között a két szervezet tagjai számára Jogsegély Szolgálat biztosítása, részvétel az ágazatot érintő jogszabálytervezetek, kollektív és egyéb szerződések véleményezésében, valamint a szakmai érdekegyeztetés és konfliktuskezelés fórumainak megteremtése.  Az Érdekvédelmi, Szociális és Helyi Média Munkabizottság kiemelt figyelmet fordít ez utóbbi, különösen sérülékeny területen dolgozók képviseletére és érdekeinek védelmére, figyelemmel kíséri a köz- és magánmédiában a bérek, a tiszteletdíjak, a juttatások alakulását, részt vesz az ágazati kollektív szerződések kialakításában. A PHDSZSZ és a MÚOSZ mindemellett a kommunikáció, a PR és a nemzetközi kapcsolatok területén is közös munkára, egymás törekvéseinek támogatására, összehangolására készül.  Első közös rendezvényünk június 16-án a MÚOSZ székházában (1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a.)  A magyar közmédia küldetése és lehetőségei  címmel, a magyar közszolgálati médiumok utóbbi negyedévszázadát elemző konferencia lesz társadalomtudósok, szakszervezeti vezetők, a civil szféra képviselői, valamint az átalakuló intézmények vezetőinek részvételével. A konferencia ingyenes. A részvételi szándékot, kérjük a 343-8771-es telefonszámon vagy az info@phdszsz.eu email-címen jelezzék! A részletes program az alábbi linken érhető el:  http://muosz.hu/programok.php?id=3051
    Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége MUOSZ

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.