2011. június 21., kedd 09:06

JAVÍTÁS: Kiállunk az erdélyi magyarság védelméért
    Budapest, 2011. június 21., kedd (OS) - Végtelenül szomorú ugyanakkor rendkívül felháborító esemény történt szombaton este a romániai Gyulafehérváron. A leírások szerint ittas állapotban lévő román fiatalok megrongálták a római katolikus teológiai intézet épületét, az intézmény rektorát - társával együtt - magyarságuk miatt szidalmazták, és baseball-ütőkkel súlyosan bántalmazták. Az eset súlyát és jelentőségét növeli az is, hogy az utóbbi időben Gyulafehérváron növekedtek a magyarok elleni atrocitások, megfélemlítési kísérletek.

    A magyar-román kétoldalú együttműködés, megbékélés az előző két évtizedben példaszerűen alakult, fejlődött.  Mindkét ország az Európai Unió tagja lett. A két országban kisebbségben élő magyar, illetve román  nemzeti közösségek számára egyre több és szélesebb lehetőség teremtődött ahhoz, hogy nemzeti identitásukat megőrizzék, szülőföldjükön megmaradjanak és boldoguljanak, a többségi nemzetekkel békességben éljenek. Joggal remélhettük - és reméljük ma is -, hogy a szélsőséges, nacionalista, gyűlöletet szító erők befolyása és tevékenysége minimalizálódik.

A szombaton - és az azt megelőzően - történt atrocitások azonban arra figyelmeztetnek, hogy az eddigi pozitív tendenciákat még veszélyek fenyegetik.

A Magyar Szocialista Párt határozottan elítéli a magyar intézmény megrongálását, a magyar kisebbséghez tartozó személyek fizikai bántalmazását. Megnyugtatónak tartjuk, hogy az elkövetők egy részét a román hatóságok már megtalálták és eljárást indítottak ellenük. Példás megbüntetésük, és a demokratikus erők egyértelmű kiállása és állásfoglalása szabhat gátat annak, hogy további ilyen esetekre sor kerüljön.


Szabó Vilmos,
frakcióvezető-helyettes


    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.