2011. június 29., szerda 19:56

Az Elnökség Emberei elfogadták az új Közös Agrárpolitika költségvetését a 2013-2020-as időszakra
    Budapest, 2011. június 29., szerda (OS) - A magyar EU-elnökség egyik kiemelkedő sikere lehet az, hogy az uniós tagállamok közös javaslatot tettek le az asztalra az uniós költségvetés egyik legnagyobb részét, mintegy 40 százalékot kitevő Közös Agrárpolitikára. Az Elnökség Emberei megállapodtak a sarkalatos kérdésekben. Jelentős változásokkal kell számolni az Európai Unió új költségvetése kapcsán, a gazdasági válságra hatásaira való tekintettel, csökkenhet az EU összköltségvetése. Az unió 2013-2020-as, új 7 éves költségvetésére 2012-ben várható konkrét javaslat, viszont az egyik legvitatott és a költségvetés egyik legnagyobb részét kitevő Közös Agrárpolitika területén már most egyeztetésekre volt szükség.

    Mindez az Elnökség Emberei programban részt vett magyar és lengyel középiskolásokat is foglalkoztatta. A program a magyar EU-elnökség legjobb gyakorlata, amely 2010 eleje óta vonja be aktívan a középiskolás korosztályt fontos szakmai témák megvitatásába. A program keretében a fiatalok felkészülnek az EU Tanácsának különböző formációinak témáiból és valóságos tagállami álláspontokat képviselnek.

2010-ben három középiskolába is elvittük az Elnökség Emberei programot, amely a környezetvédelem, ipar és természeti katasztrófák kérdéseivel foglalkozott. Idén az EU-elnökség alatt pedig nemzetközi szinten is bebizonyítottuk, hogy érdemes a fiatalokkal szakmai kérdéseket megvitatni. Magyar és lengyel fiatalok bújtak uniós tagállamok bőrébe, amin keresztül a legkönnyebben érthetik meg, hogy működik az uniós döntéshozatal és mennyire nagy kihívás a kompromisszumok elérése , teszi hozzá Szabados Viktor az Elnökség Emberei projektkoordinátora, aki az Elnökség Tudósítói alapítója és magyar EU-elnökség ifjúsági összekötője is egyben.

A 2013-2020 között időszakban az EU összköltségvetéséhez viszonyítva a jelenlegi arányoknak megfelelő 40 százalékot vették alapul a fiatalok. Ezen belül a közvetlen kifizetések a jelenlegi 30 pontról 18-ra csökkentenék, a vidékfejlesztés jelenlegi 10 pontról 17,5-re emelnék és a zöldítésre a mostani nulla helyett 4,5 pontot fordítanának, ami így a 40 újraosztását jelenti.

A fiatalok által képviselt Franciaország, Németország, Finnország, Lengyelország és Egyesült Királyság abban is megállapodtak, hogy azok kaphatnak majd csak közvetlen kifizetéseket, akik aktív farmerként 5-10 éves tervvel rendelkeznek gazdaságuk fejlesztésével kapcsolatban. Valamint a fiatal farmerek, akik 45 év alattiak vagy az adott tagállam átlagos életkorának megfelelően fiatal farmerek, külön figyelmet érdemelnek.

A fiatalok nélkül nincsen jövő, a fiatalok nélkül nincsen Közös Agrárpolitika sem. Ezért külön öröm számomra, hogy az elnökségi program ennyi érdeklődő fiatalt von be a döntéshozatalba,  így köszöntötte José Manuel Silva Rodriguez az Európai Bizottság agrárügyi főigazgatóságának vezetője a fiatalokat az EU tagállamok agrárügyi bizottsági elnökeinek tanácskozásán az Országházban.

Videók, képek és részletek, www.elnoksegemberei.eu
A programot az NCA támogatja.

    Kiadó: Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.