2011. július 3., vasárnap 10:05

MUTASD MEG FIADNAK 56-ot - a balatonlellei I. Magyar Világtalálkozó 56-OS SZABADSÁGHARCOSAINAK KÖZÖS NYILATKOZATA
    Budapest, 2011. július 3., vasárnap (OS) -

    2011-ben ünnepeljük az 56-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóját. Ezért a Világtalálkozó keretében kezdeményeztük az 56-osok találkozója megszervezését is  Mutasd meg fiadnak 56-ot   címmel 2011. július 2-án. A találkozó védnöki szervezetei az 56-os Történelmi Alapítvány, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend, a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) és a Magyarságszolgálati Alapítvány. Prof. Dr. Horváth János, a Magyar Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar elnöke vállalta a fővédnökséget és nyitotta meg a rendezvényt.
Az egykori szabadságharcosok, történészek, a forradalomra emlékezők elevenítették fel az eseményeket és szóltak máig ható tanulságokról.
A szervezők a balatonlellei Magyar Világtalálkozó alkalmából az 55. évforduló tiszteletére kezdeményezték az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelyeinek szervezett utazásokon történő bemutatását. Azzal a céllal tették ezt, hogy a forradalom még élő nemzedéke átörökíthesse fiainak, a következő nemzedéknek az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi jelentőségét, történelmünket, jelenünket, jövőnket is meghatározó szerepét, és hitelesen bizonyítsa: a forradalom napjaiban hazánk teljes területén a nemzet egységesen kiállt a Rákosi-rendszer leváltásáért, a szovjet mintájú kommunizmus felszámolásáért.
Azt szeretnénk, ha fiaink – és majd az ő fiaik, a következő nemzedékek – éppen úgy megismerjék 1956 eseményeit, emlékhelyeit, ahogyan a régebbi korokét. Ezért állítottunk össze olyan programokat, amelyeken felkészült utazásszervezők viszik majd végig utasaikat a legfontosabb 56-os emlékhelyeken. Budapestet és három régiót mutatunk be a KEP által kiadott DVD-én mintegy 300 fotóval különböző emlékhelyekről. Ezeknek a helyeknek a kiválasztásakor az vezérelt bennünket, hogy a szakmai ismeretek mellett magas színvonalú kikapcsolódást, például lehetőleg mindenütt gyógyfürdőzési lehetőséget biztosítsunk. A vidéki útvonalak magukba foglalják a térség kiemelkedő, nem 1956-os nevezetességeit, kulturális értékeit is.
Az egész világ közvéleményének, de itt Balatonlellén mindenekelőtt az 56-osok fiainak szól a Magyar Világtalálkozó programjában megfogalmazott és az 56-os szabadságharcosok mai dialógus fórumán kiegészített és megerősített üzenet, hogy:
-   egy a magyar nemzet, éljünk a világ bármely pontján;
-   értékeinket, hagyományainkat őrizzük meg és teremtsünk új értékeket;
-   összefogásunk és teljesítményeink által legyünk ismertek a világban és fiaink számára is ezt hagyjuk elsősorban örökül 56-tal kapcsolatban is.

Az 56-osok e törekvések támogatását kérik a mindenkori állami vezetéstől.

Balatonlelle, 2011. július 2.

Aláírok:
56-os Történelmi Alapítvány
56-os Szabadságharcos Lovagrend
Közép-Európai Club Pannonia KhE
Magyarságszolgálati Alapítvány
a külhoni 56-os magyarok képviselői
a Világtalálkozó 56-os Konferenciája fővédnöke: Prof. Dr. Horváth János
az Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar elnöke

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.