2011. július 11., hétfő 16:09

Fogyasztóvédelem: a terület fejlesztés alatt
    Budapest, 2011. július 11., hétfő (OS) - Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága ma meghallgatta a területért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. A bizottság tehát a kormánnyal közösen értékelte az elmúlt egy esztendő fogyasztóvédelmi területét érintő változásokat. A bizottsági meghallgatás, valamint az azt követő kérdések és válaszok után megállapítható: az elmúlt év a kormányzat politikájának átalakítása, a fogyasztóvédelmi terület megújulásának éve volt.

    A jogalkotás során, a fogyasztóvédelem területén működő társadalmi szervezetek támogató, előkészítő munkáját a bizottság eddig is nagyra értékelte, de a civilek szerepvállalása és súlya a jövőben a jelenleginél is hangsúlyosabban kell, hogy megjelenjen. Ehhez azonban a támogatásuk növelése elengedhetetlen, mert a visszajelzések alapján a rendelkezésre álló 154,1 millió forint hihetetlenül kevés. Alig hihető az is, hogy a beígért egymilliárd forint értékű uniós pályázati források kiírása egy év elteltével sem történt meg.

Mint a bizottság elnöke, Matolcsy Györgyhöz hasonlóan magam is fontosnak tartom a párbeszéd újragombolását, egy sokszereplős konzultáció kialakítását. Ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, hogy ez nem helyettesítheti a valódi érdekegyeztetést, legfeljebb kiegészítheti azt. A bizottság örömmel vette, hogy a miniszter úr bejelentette: a fogyasztóvédelmi törvény átdolgozott változatáról annak ellenére érdemi vita kezdődhet szeptembertől, hogy a kormány őszi jogalkotási programjának ez nem része.

Fentieken túl a több képviselő által is felvetett devizahitelesek ügye lesz még az - a fogyasztóvédelmet is hangsúlyosan érintő - terület, amelyet a bizottság az őszi ülésszak során ismételten napirendre kíván venni. A devizahitelesekkel kapcsolatos szocialista javaslatok között található a már korábban is kezdeményezett arányos teherviselés és a magáncsőd intézményének bevezetése, de az MSZP a korábbiaknál is sürgetőnek találja a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítását is.

Reményeim szerint a mai, tartalmas párbeszéd a jövőben folytatódni fog, és a miniszter úr mind gyakrabban teszi majd tiszteletét a bizottság ülésein, ahol remélhetőleg legközelebb már talán konkrét eredményekről is be fog tudni számolni.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.