2011. július 11., hétfő 17:22

Tabajdi: A méhek csak európai összefogással menthetők meg! - Méhek nélkül nincs termés, nincs élelem és nincs élet sem (1. rész)
    Budapest, 2011. július 11., hétfő (OS) - Tabajdi Csaba bemutatta jelentését a méhészeti ágazat helyzetéről az Európai Parlamentben

    Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának magyar főtagja bemutatta az Európai Unió méhészeti ágazatának helyzetéről készített jelentését a Mezőgazdasági Bizottság mai ülésén. A jelentés vizsgálja a méhek romló egészségügyi állapotának okait is, és megoldási javaslatokat tesz a probléma kezelésére.  A méhészet csak európai összefogással menthető meg. Az ágazat fennmaradása és fejlődése érdekében európai szinten kell összehangolnunk új gyógyászati termékek kutatását és gyártását. Több közösségi forrás kell a legsúlyosabb méh-betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek kifejlesztésére  - hangsúlyozta az MSZP EP delegáció vezetője. A méhészeti ágazat különös jelentőséggel bír az Európai Unióban. A méz előállításán túl a méhek a beporzással pótolhatatlan szerepet játszanak a mezőgazdaságban.

Tabajdi szorgalmazta a méh-betegségekkel kapcsolatos európai szintű kutatások fokozását, és a tudományos eredmények tagállamok közötti, kölcsönös megosztását.  A méhegészségügyi piac kicsi, ezért az állategészségüggyel foglalkozó nagy vállalatok nem igazán érdekeltek az új gyógyszerek fejlesztésében. A kis- és középvállalatok által végzett kutatásokat uniós forrásokkal kellene ösztönözni.

A képviselő kifejtette, hogy további kutatások szükségesek a leginkább mérgező hatóanyagok helyettesítése érdekében is. Ha sikerül kevésbé mérgező, vagy hamarabb lebomló hatóanyagot kifejleszteni, akkor annak használatát kell előnyben részesíteni. További méhegészségügyi kockázatot jelent, ha a növényvédőszereket nem megfelelően, vagy túlzott mértékben használja fel a mezőgazdaság.  Közösségi szinten kellene szabályozni az integrált növényvédelem alapelveit. Ma uniós szinten csak iránymutatásokat fogalmaz meg a szabályozás, de annak értelmezését és végrehajtását a tagállamokra bízza. Így egészen eltérő nemzeti szabályokkal találkozhatunk Európában.

A méhészeti ágazat egyik fő problémája a nem megfelelő szervezettség. Nincsenek megbízható adatok a tagállami méhállományokról, a méhészek pontos számáról, hiányoznak a megbetegedésekről és a méhpusztulások körülményeiről vezetett, uniós szinten összehasonlítható statisztikák. A hatékony védekezés érdekében ezért tagállami keretekben működő, de európai szinten összehangolt felügyeleti rendszerre van szükség.  - fejtette ki a szocialisták delegációvezetője.

    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.