2011. július 17., vasárnap 20:43

Egy fehérvári kőleves főzet mának szóló üzenete
    Budapest, 2011. július 17., vasárnap (OS) - MEGHÍVÓ: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata,a MH Összhaderőnemi Parancsnoksága, és a rendezvényt támogató civil szervezetek tisztelettel meghívják Önt és családját, ismerőseit, partnereit a Magyar Királyi 17. székesfehérvári honvéd gyalogezred emléknapja alkalmából rendezendő megemlékezésre.Ideje: 2011. július 18-án 14.00 órakor Helye: Székesfehérvár, Tiszti Klub (az ezred egykori laktanyája/, Malom u. 2.Program:14.00 – könyvbemutató (Damó Elemér: Honvédtiszt az I. Világháborúban)14.45.- Márkosfalvi Sipos Gyula magyar királyi ezredes (az ezred egykori parancsnoka) szobrának avatása. Alkotó: Horváth Lajos15.15. – a 17-es gyalogezred emlékművének megkoszorúzása (Zichy-liget)

    Július 18-a a fehérvári 17-es ezred emléknapja... Márkosfalvi Sipos Gyula ezredes 1915. májusától 1918. végéig, a frontok felbomlásáig parancsnokolta a 17-eseket. Az ezred kevés katonai alakulatok egyike, akik a háborúskodás megszűntének hírére, zárt alakzatban, fegyverüket, katonai mivoltukat megtartva, sőt ahol kellett annak megtartásáért, esküjükhöz híven a hazautazás keservei közepette is tették a dolgukat. Igaz ugyan, hogy hazatérésükkor mindenre számítottak, csak arra nem, hogy a rövid éljenzésüket követően, néhány nap múlva szélnek eresztik őket az akkori hatalom képviselői. A több mint 4 év frontszolgálat alatt az ezred több ízben került feltöltésre, veszítette el – akkori nyelvezeten szólva – a puskáinak , zömét.    

A 17-es ezred állományából, akik túlélték a galíciai és az olasz frontok kínjait helytállásukkal méltán érdemelték volna ki a haza hálájának megnyilvánulásait. E helyett rájuk az újabb éhezés, munkanélküliség várt, sokukra betegeskedés, a rokkantság, a családjukról való gondoskodás terhei zúdultak

Ők a fronton voltak egymásra utalva, őket a halált osztó gránátok és puskák, ágyúk tüze, nem ritkán az ellenféllel folytatott kézitusák forrasztották eggyé.

Nekünk, a ma élő nemzedéknek szerencsére nem kell ilyen megmérettetéssel szembesülnünk. De egyre nélkülözhetetlenebb szükségét éljük a civil szervezetek közti együttműködésnek, a hivatalok, önkormányzatok, egyházak képviselői, az adófizető polgárok és a gazdasági értékeket teremtő vállalkozások közti kooperációnak, vagyis az 1+1 = 3 elv érvényre juttatásának. http://krajczaros.uw.hu



    Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.