2011. július 25., hétfő 14:23

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának azonnali összehívását javasolják reális zöldek.
    Budapest, 2011. július 25., hétfő (OS) - Az ideológia, politikai csatározások közepette a Kormány nem veszi észre a vidékfejlesztési tárca stratégia hibáinak súlyát, amelyek a hazai növénytermesztés jövőbeni sikerességét terhelik.

    Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságát politikai felelősség terheli, hogy az állam mérlegelés nélkül intézkedik újabb kukoricás vetőterületek kitárcsázásáról. Ha a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága teszi a dolgát és a GMO ügyében meghallgatja Horn Péter professzort a reális zöldek Díszelnökét, Dudits Dénes professzort a reális zöldek Biológiai Osztályának a vezetőjét a GMO – botrányra nem került volna sor.  Az Alkotmány szerint tudományos igazságok kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. Ezzel szemben az Alkotmányban normaként jelenik meg a kötelező GMO mentesség, az állami kényszere támaszkodva. Alkotmányba foglalni egy olyan tudományos kérdést, amely napjainkban-legjobban fejlődik a világban, dilettantizmus.    A GMO mentességnek az Alkotmányba foglalása az oly sok nehézséggel küzdő magyar agrárium versenyképességének további elvesztésével jár.   A magyar agrárium csak akkor képes megfelelni a kihívásoknak, ha nemesítés módszereit is, a világvezető technológiához igazítja.   A genomika korszakában a géntechnológia integráns része a nemesítésnek. A növénytermesztésnek ki kell elégítenie a gyorsan növekvő igényeket, miközben megmarad a környezet fenntarthatósága. Világszerte kiemelt figyelmet érdemel a természeti erőforrások megőrzése, a gazdálkodók és a vidéki népesség megélhetésének biztosítása. A kihívások kezelésekor minden alternatívát figyelembe kell venni, ezen alternatívák közé tartoznak a genetikailag módosított szervezetek és azok lehetséges felhasználása. Juhos László elnök, Reális Zöldek Klub        
    Kiadó: Reális Zöldek Klub

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.