2011. július 27., szerda 11:40

Örökségi értékek a közösségek szolgálatában
    Budapest, 2011. július 27., szerda (OS) - 2011 második negyedévében az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány és partnerei sikeresen zárták az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretein belül 2008 és 2011 között működő Norvég Civil Támogatási Alapot (www.norvegcivilalap.hu).

    Az országos hatókörű Alapból három pályázati fordulóban összesen 240 hazai civil szervezet projektje került támogatásra mintegy 6,3 millió euró értékben az alábbi négy témakörben:     - környezetvédelem és fenntartható fejlődés;      - civil szervezetek kapacitásfejlesztése;   - szociális kohézió, gyermek- és egészségvédelem;    - kulturális örökségvédelem.  A lebonyolításért felelős civil konzorcium egyetlen vidéki szervezeteként, az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány, mint a Kulturális Örökség Védelme témakörért felelős lebonyolító szervezet, összesen 60 pályázatot támogatott több, mint 1,5 millió EUR értékben. A legtöbb vidéki civil szervezet az örökségvédelmi témakörön belül jutott támogatáshoz. A pályázó civil szervezetek olyan tevékenységekre kaptak támogatást, amelyek a szellemi kulturális örökség, a tárgyiasult kulturális örökség és a természeti kulturális örökség további nemzedékek számára való megőrzését, fenntartását, fejlesztését és hosszútávon fenntartható hasznosítását célozták meg.
    Jelentős eredmény, hogy a pályázatokban az örökségvédelem nem csak a hagyományos értékőrző, hagyományápoló jellegben mutatkozott meg, hanem, mint közösségfejlesztő eszköz merült fel.  Így számtalan esetben, határozottan erős közösségformáló projektek valósultak meg. Az Alap eredménye, hogy működésének három éve alatt sikerült felébreszteni az új és újszerű módszerek bevezetésének igényét. Elindult egy folyamat, melynek során a pályázó szervezetek felismerték, hogy az újszerűség nem azt jelenti, hogy új lépéseket kell a néptáncba beépíteni, vagy új szobát kell a védett műemlékhez építeni, hanem hogy a közösség érdeklődését újszerű módszerekkel kell felkelteni a meglévő értékek védelme érdekében, azaz a fő cél, hogy az örökségi érték közösségi értékké váljon.  - nyilatkozta Kelemen Roland, a Kárpátok Alapítvány munkatársa.  Az Alap hazai és nemzetközi kiértékeléseinek eredményeit is figyelembe véve a norvég és magyar felek jelenleg is folyamatos párbeszédet folytatnak a civil alap folytatásáról.  További információk: www.karpatokalapitvany.hu.
    Kiadó: Kárpátok Alapítvány-Magyarország

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.