2011. július 27., szerda 16:29

Reagálás Thomas Melia nyilatkozatára
    Budapest, 2011. július 27., szerda (OS) - A Magyar Kormány csalódással értesült Thomas Melia helyettes államtitkár nyilatkozatáról az amerikai törvényhozás alsóháza Külügyi Bizottságának Európai és Ázsiai Ügyek Albizottsága előtt július 26-án.

Nem értünk egyet következtetéseivel, amelyeket felületes információk és rosszindulatú torzítások eredményének tekintünk.
Melia úr Magyarország  egypárti  kormányának bemutatásával kezdi nyilatkozatát. Magyarország Kormányát egy két pártból álló szövetség vezeti, melynek tagjai a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, és a Kereszténydemokrata Néppárt.
Az új magyar alkotmány tökéletesen illeszkedik az európai normákhoz és standardokhoz, és  egy a demokrácián, a jog uralmán, és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre  az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint.
A magyar  médiatörvény -t az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálta, majd néhány apró kiegészítés után megállapította, hogy az európai jog- és normarendszerrel összhangban áll.
Az új magyar egyházi törvény – a magyar alkotmánnyal párhuzamosan – elismeri az egyén teljes és elidegeníthetetlen jogát a vallása megválasztására és hite szerinti gyakorlására, mind egyénileg, mind kollektíven. Az állam ugyanakkor elismer 14 egyházat, amelyek szerteágazó és társadalmilag jelentős oktatási és humanitárius tevékenységük miatt megkülönböztetett állami támogatásban részesülhetnek. A  vallásszabadság atmoszféráját  a legkevésbé sem érinti az egyházi szervezetekről szóló törvény, hiszen a vallásszabadság olyan alapvető emberi jog, amelyet a legmagasabb fokon élvez védettséget: az alkotmányban.
Magyarország Kormánya ahogyan eddig, most is készen áll arra, hogy részletes információt szolgáltasson az Országgyűlés törvényalkotási tevékenységéről. Az összes mélyen tisztelt amerikai partnerünkkel együtt Melia urat is bátorítjuk, hogy forduljon bizalommal washingtoni nagykövetségünkhöz, azon belül is Szapáry György nagykövet úrhoz, aki bármilyen kérdésére kész tényszerű és részletes információval ellátni őt a tárgyi alapokat nélkülöző, téves következtetések elkerülése érdekében.

Kovács Zoltán
kormányzati kommunikációért felelős államtitkár