2011. augusztus 25., csütörtök 13:41

A Nefmi tájékoztatója a lakásfenntartási támogatás 2011. szeptember 1-jétől hatályba lépő változásairól - 2. rész
    

    Eddig jogosult voltam a gázár- vagy távhőtámogatásra, újra kell igényelnem?
    Igen, újra kell igényelni. Azoknak, akik korábban (augusztus 31-ig vagy azt megelőző időpontig) járt a gáz és távhőár-támogatás) nem jár tovább  automatikusan  a lakásfenntartási támogatás, hiszen több ponton változnak a feltételek.

    Hová kell benyújtanom a támogatás iránti igényt?
    A lakásfenntartási támogatás iránti igényeket a kérelmező lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani.

    Mikortól folyósítják a támogatást?
    A lakásfenntartási támogatás új szabályok szerinti megállapítására a 2011. augusztus 31-ét követően indult eljárásokban kerülhet sor.
    A támogatást a jogosultságoknak megfelelő kérelem benyújtása hónapjának első napjától havonta folyósítják, illetve a fizetési kötelezettség felmerülésének időpontjában. A már megállapított - és jelenleg is folyósított - lakásfenntartási támogatások esetében az új szabályokat a rendes éves felülvizsgálat során kell először alkalmazni.

    Mekkora összegű támogatásra számíthatok?
Háztartás típusa    Egy fogyasztási egységre jutó jövedelem     A régi támogatási rendszerben a támogatás összege     Az új támogatási rendszerben a támogatás várható összege
1 tagú                  28.500 Ft   3.600 Ft/hó             3.600 Ft/hó
1 tagú                  60.600 Ft   nem volt jogosult        2.500Ft/hó
2 tagú (1 kiskorú)      19.675 Ft   5.500 Ft/hó             5.500 Ft/hó
2 tagú (1 kiskorú)      56.850 Ft   nem volt jogosult       2.500 Ft/hó
4 tagú (2 kiskorú)      32.243 Ft   6.700 Ft/hó             6.100 Ft/hó
4 tagú (2 kiskorú)      54.928 Ft   nem volt jogosult       2.600 Ft/hó
5 tagú (3 kiskorú)      31.964 Ft   7.200 Ft/hó             6.600 Ft/hó
5 tagú (3 kiskorú)      56.821 Ft   nem volt jogosult       2.500 Ft/hó

    Mennyi ideig érvényes a megítélt támogatás?
    Egy évig.

    Milyen igazolásokat, dokumentumokat kell az igényléshez benyújtani?
    A helyi önkormányzat határozza meg pontosan, milyen dokumentumok, igazolások szükségesek a kérelemhez.
Leggyakrabban kért dokumentumok:
o   A háztartásban élő személyek jövedelmi viszonyait tanúsító igazolások, a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél (pl. munkaviszony, nyugdíj, családi pótlék, stb.) a kérelem benyújtását megelőző hónapról.
o   A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról.
o   Ha a jövedelem kizárólag alkalmi munkából származik, annak összegéről nyilatkozni kell.
o   Munkanélküli személy esetében a munkanélküliség ténye az állami foglalkoztatási szervnél történt regisztrációról szóló irattal igazolható.
o   A lakás nagyságát hitelt érdemlő módon igazoló irat.
o   Saját tulajdonú, távfűtött lakás esetében három hónapnál nem régebbi keltezésű  VKSZ  Közüzemi Szolgáltató ZRT számla.
o   Bérlakásban vagy albérletben élő személy esetében a bérleti illetve albérleti szerződés. Ha a kérelmező a lakást kizárólagosan, de szívességi lakóként használja, csatolnia kell az őt erre feljogosító lakáshasználati szerződést, amely alapján a lakás fenntartási költségeit ő fizeti.

    A gáz- és távhőártámogatás megszűnik?
    A megszűntetésre ítélt gáz-és távhőártámogatást a 2010 májusában hivatalába lépett új kormány a lakosság szociális biztonsága érdekében meghosszabbította 2010. december 31-ig, majd 2011. április végéig, majd augusztus 31-ig.
    Szeptember 1-jétől az eddig ismert formában azonban már nem lesz elérhető a gázár- és távhőtámogatás, hanem a fent leírtak szerint beépül az önkormányzatnál igényelhető lakásfenntartási támogatásba.
    Fontos tudni, hogy köszönhetően a 2011. január 1-jén életbe lépett új gázár-szabályozásnak, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gázárkedvezményre jogosultak, azt a Magyar Államkincstártól kell igényelni.



Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.