2011. augusztus 31., szerda 11:38

Kiürült a jogi fazék – az ombudsman a gyermekek közétkeztetésének újraszabályozásáért (2. rész)
    Budapest, 2011. augusztus 31., szerda (OS) -

    A biztos az egyedi ügyek kapcsán áttekintette a közétkeztetés ellenőrzésében közreműködő szervek tevékenységét is. Megállapította, hogy az egészségügyi államigazgatási szerv és az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a még hatályos rendelet idején sem ellenőrizte, megfelelt-e az előírásoknak az ételek mennyisége, minősége. Az ombudsmani vizsgálat kiterjedt az egészséges étkezést támogató programokra így az iskolai alma- és az iskolatej programra is. Az iskolai büfékkel kapcsolatosan a a biztos indokoltnak tartaná, ha a közétkeztetésre vonatkozó élelmiszer minőségi szabályok hatályát ezekre az üzletekre is kiterjesztenék.

A biztos álláspontja szerint a közétkeztetés átfogó szabályozásának hiányában nem megoldott a minőségi szolgáltatás. A gyermekétkeztetésre vonatkozó egységes jogszabály megalkotása, és a közétkezetés megfelelő szabályozása érdekében több szaktárca együttműködése szükséges, ezért Szabó Máté a kormánynál kezdeményezte a közétkeztetésre vonatkozó szabályrendszer átfogó felülvizsgálatát.

    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.