2011. szeptember 19., hétfő 21:39

A szabadalmaztatásban az USA engedett a világnak
    Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (OS) - Az USA Kongresszusa, majd a Szenátusa hosszas vita után elfogadta a Leahy-Smith America Invents Act ( Patent Reform Act of 2011 ) elnevezésű törvényt, melyet Obama elnök szeptember 16-án aláírásával szentesített. Az elmúlt hétvégén tehát az USA engedett, áttértek a feltalálási elsőbbségről a bejelentési elsőbbségre. Egységesült a szabadalmi jogrend a világban, a legfontosabb tekintetben, az elsőbbség napjára vonatkozóan.

    A szabadalmi rendszer leglényegesebb eleme az elsőbbség dátuma, amelytől számítva keletkezik a szabadalmi monopólium. Ez a nap a legtöbb országban a szabadalmi bejelentés dátuma, melyet egy szabadalmi hatóság igazol. Néhány ország jogrendje szerint nem a bejelentés, hanem a feltalálás napja a kezdet. Annak igazolása természetesen nehézkesebb. Egymás mellett létező kétféle szabadalmi rendszer, az országok többségében a bejelentési elsőbbség, míg az Egyesült Államok, Kanada és Fülöp-szigetek szabadalmai tekintetében feltalálási elsőbbség nehézkessé tette a nemzetközi szabadalmaztatást. A kézenfekvő megoldás lett volna a többség jogrendjét alkalmazni minden országban.
A szabadalmi jognak, benne a feltalálói elsőbbségnek az Egyesült Államokban több mint kétszázhúsz éves múltja van, benne foglaltatik az USA alkotmányában. Az Egyesült Államok minden egyes polgára a múltban és most is jól tudja, hogy nemzetük nagyságát feltalálóiknak köszönheti. Ezért hosszú évtizedeken keresztül minden erőfeszítése a világ többi országának az USA szabadalmi rendszere megváltoztatására hiábavalónak bizonyult.

A globális gazdaság viszonyi között egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a két párhuzamos elsőbbség a szabadalmi jogrendben tarthatatlan. A megoldást a jelenlegi USA politikai vezetők, és az amerikai polgárok bölcs belátása hozta meg: kidolgozták szabadalmi törvényük módosítását abban a tekintetben, hogy áttérnek a feltalálási elsőbbségről a bejelentési elsőbbségre. A Kongresszus, majd a Szenátus hosszas vita után elfogadta a Leahy-Smith America Invents Act ( Patent Reform Act of 2011 ) elnevezésű törvényt, melyet Obama elnök szeptember 16-án aláírásával szentesített. Az elmúlt hétvégén tehát az USA engedett, egységesült a szabadalmi jogrend a világban, a legfontosabb tekintetben, az elsőbbség napjára vonatkozóan.

A feltalálók világszövetségének magyar elnöke Vedres András levélben fejezte ki a 88 ország innovációs szervezetének köszönetét Barack Obama elnöknek a szabadalmak terén új korszakot nyitó USA törvénymódosításért. A levélben az IFIA elnök hangsúlyozta, hogy hatalmas az a nemzet, amely engedni tud .

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.