2011. szeptember 29., csütörtök 11:11

LMP-s javaslat a mutyimentes Terézvárosért
    Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (OS) - Az LMP a korrupció és a mutyi megakadályozására szigorúbb szabályokat vezetne be Terézvárosban. A párt a közpénzekből finanszírozott szerződéseket már egymillió forintos értékhatártól automatikusan nyilvánosságra hozná.

    A terézvárosi képviselőtestület csütörtöki ülésére ismét egy átláthatóságot célzó javaslatot nyújtott be a Lehet Más a Politika. A korrupciós helyzetek kialakulásának megelőzéséhez garanciális elemekre, további ellenőrző mechanizmusokra, a legszigorúbb szabályokra van szükség.

Az LMP előterjesztése a közpénzekből finanszírozott szerződések nyilvánosságra hozatalát célozza. Az ötmillió forint feletti szerződések kötelező közzétételéről szóló előírást az önkormányzat alacsonyabb értékhatárra változtathatja. Ezért az LMP azt javasolja, hogy a VI. kerületi önkormányzat a jövőben a közzétételre kerülő szerződések értékhatárát alacsonyabb összegben, nettó egymillió forintban határozza meg. Emellett azokat a szerződéseket is hozza nyilvánosságra, amelyeknek az összértéke eléri a nettó ötmillió forintot és a rendeltetésük azonos, vagy felhasználásuk egymással elválaszthatatlanul összefügg.

A kérés nélküli közzétételi kötelezettség pedig megnehezíti a mutyizást és megakadályozhatja, hogy kifizető hellyé váljon az önkormányzat. Az LMP szerint ugyanis annak, aki közpénzeket használ fel, el kell fogadni a teljes nyilvánosságot.

A Fidesz-KDNP többségű képviselőtestület júniusban már megfúrta az LMP átláthatóságra tett javaslatát, amellyel a testületi ülések teljes sajtónyilvánosságát akarta elérni.
Az LMP most ismét lehetőséget ad a Fidesz-KDNP-nek, hogy bebizonyítsa: különb az előző vezetésnél és nincs takargatni valója.

Cake Olivio,
az LMP terézvárosi önkormányzati képviselője

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.