2011. október 4., kedd 19:52

A KIM államtitkára az MKKSZ-nél
    Budapest, 2011. október 4., kedd (OS) - A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) keretében működő Önkormányzati Dolgozók Országos Szakmai Tanácsa (ÖDOSZT) mai kibővített ülésén részt vett Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára. A találkozónak különös jelentőséget az adott, hogy a tavalyi kormányváltás óta ez volt az első alkalom, ahol a szakszervezet tisztségviselői, szakmai konzultáció, párbeszéd keretei között, közvetlenül tanácskozhattak első számú kormányzati vezetővel.

    Gál András Levente tájékoztatást adott az önkormányzati rendszer átalakításáról. A szakszervezet vezetői ehhez kapcsolódóan az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők foglalkoztatási biztonságának garantálását igényelték.
    A résztvevők széles körű szakmai eszmecserét folytattak a magyar közigazgatás átalakításának folyamatairól. A legtöbb kérdés  a Magyary program tükrébe helyezett  személyi állományt érintő változásokra irányult. A létszámcsökkentést az MKKSZ nem fogadja el, többek között azért sem, mert ma is számos helyen súlyos létszámhiány van. A szakszervezet ugyanakkor nem zárkózik el a közigazgatás hatékonyabbá tételéhez szükséges humánpolitikai változtatásoktól, de ezt csak az eljárási rend egyszerűsítése, a munkafolyamatok elemzése, az elektronikus közigazgatás kiterjesztése függvényében tartja elfogadhatónak.
    Szóba került továbbá, hogy jövő év január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzatok intézményeit, ami az érintettek körében újabb riadalmakat váltott ki. Az államtitkár szükségesnek tartotta annak hangsúlyozását, hogy a változások miatt nem kerülhet veszélybe az ott foglalkoztatottak egzisztenciája.
    Gál András Levente hangsúlyozta, hogy nincsenek lezárt kérdések a programban, nyitottak a szakszervezetei észrevételekre, és a párbeszéd tovább folytatásáról egyeztek meg.

    Boros Péterné,
    MKKSZ-ÖDOSZT elnök

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.