2011. október 6., csütörtök 14:37

Tabajdi: Uniós segítség mentheti meg a méhészetet! A biztonságos élelmiszertermelés a tét; Egységes európai antibiotikum határértékek a mézben (1. rész)
    Budapest, 2011. október 6., csütörtök (OS) - Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága ma egyhangúlag elfogadta Tabajdi Csaba - a méhészeti ágazat helyzetéről  és a méhek egészségügyi állapotáról készített - jelentését. A jelentés vizsgálja a méhek romló egészségügyi állapotának okait is, és megoldási javaslatokat tesz a probléma kezelésére.  Nem egyszerűen a méztermelés, hanem a biztonságos élelmiszerellátás a tét. A méhészetnek kiemelkedően fontos szerepe van az élelmiszertermelésben, hiszen a legtöbb zöldség és gyümölcs, valamint bizonyos takarmánynövények előállításához elengedhetetlen a méhek beporzása.  Beporzó rovarok nélkül veszélybe kerülhet a világ élelmezése és a biológiai sokféleség is - mondta el a jelentéstevő.

    Tabajdi Csaba kifejtette:  Nagy probléma, hogy a méhészeknek jelenleg nem áll rendelkezésére elegendő, megfelelően hatékony állatgyógyászati készítmény. Kulcsfontosságú az új készítmények fejlesztése, az uniós támogatások növelése, valamint a jogszabályi harmonizáció.



A kaptárelhagyás világszerte ismert jelenség. A méhek - több egészséget befolyásoló tényező együttes eredményeként - annyira legyengülnek, hogy tömegesen nem képesek visszatérni a kaptárba, elpusztulnak, a méhcsalád pedig rövidesen összeomlik. A káros tényezők között első helyen szerepel a méhek leggyakoribb külső élősködője, a Varroa atka és az általa terjesztett betegségek. Probléma ezen kívül a nagy kaptársűrűség és a természetes méhlegelők eltűnése, de a növényvédőszer-használatból adódó mérgező hatások is.



Tabajdi elmondta, hogy a méhészeti ágazat további problémája a nem megfelelő szervezettség.  Nincsenek megbízható adatok a tagállami méhállományokról, a méhészek pontos számáról. Hiányoznak a megbetegedésekről és a méhpusztulások körülményeiről vezetett, uniós szinten összehasonlítható statisztikák. A hatékony védekezés érdekében ezért tagállami keretekben működő, de európai szinten összehangolt felügyeleti rendszerre lenne szükség.  - fejtette ki a szocialisták delegációvezetője.



Fontos előrelépés, hogy a Tabajdi-jelentés rendezheti a mézben megengedett antibiotikum tartalom körül kialakult kaotikus helyzetet. Az uniós irányelv jelenleg zéró toleranciát ír elő, de lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy ennél magasabb nemzeti határértékeket határozzanak meg. Emiatt ma ugyanaz a méz Németországban fogyaszthatónak, míg Magyarországon szennyezettnek és megsemmisítendőnek minősül. Ez rontja az exportra termelő országok, köztük Magyarország piaci esélyeit. A jelentés 10 mikrogramos intézkedési referenciapontok (RPA) meghatározását kéri egységesen Európában.  



A képviselő jelentésében szorgalmazta, hogy az EU Biodiverzitás Stratégia céljainak szellemében az agrár-környezetvédelmi programok 2014-től fokozottan támogassák a  beporzó barát  gyepek és táblaszegélyek létesítését, valamint az olyan növényfajták és vetésforgók alkalmazását, amelyek biztosítják a méhek változatos táplálkozását.

    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.