2011. október 7., péntek 08:40

Az Akadémia sajtóközleménye a Gyermekszegénység Elleni Programról
    Budapest, 2011. október 7., péntek (OS) - A Magyar Tudományos Akadémia megdöbbenéssel értesült a Gyermekszegénység Elleni Program (GYEP) ellehetetlenítéséről szóló sajtóhírekről, téves információkon alapuló méltatlan hangnemű nyilatkozatokról.

A gyermekszegénység iránti közfelelősségben osztozva az MTA minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni törekedett a GYEP iroda működését azt követően is, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter 2009-ben a gazdasági nehézségekre tekintettel felmondta az MTA-MEH közös kutatási programjának támogatását. A program kezdeményezőjét, szellemi vezetőjét az Akadémia elnöke számos egyeztető megbeszélésen és levélben többször is biztosította arról, hogy ha a kieső forrás teljes pótlására nem tud is kötelezettséget vállalni, igyekszik megkeresni annak a lehetőségét, hogy a nemzet számára fontos szociálpolitikai program kiszámítható keretek között működhessen.  Az MTA elnöke Ferge Zsuzsa professzor asszony szeptemberi leveléből sajnálattal értesült arról, hogy megszűntnek tekinti a GYEP Irodát, a tudományos és gyakorlati munkát ellehetetlenültnek minősíti, és az eredmények veszendőbe menését prognosztizálja éppen akkor, amikor konzorciumi összefogással az eddigieknél jóval nagyobb mértékű pályázati forrás nyílik meg a TÁMOP 5.2.1-11/1  Gyermekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése  című kiemelt projekt megvalósításához. A GYEP folytatását lehetővé tévő TÁMOP program konzorciumvezetői feladatairól kormányhatározat rendelkezik. Ismerve és nagyra becsülve Ferge Zsuzsa megalapozó munkáját az MTA kötelezettséget vállalt arra, hogy a program folytatásához szükséges tudományos kutatási feladatok koordinációját biztosítva konzorciumi tagként részt vesz a pályázatban. A Wekerle Sándor Alapkezelő- Máltai Szeretetszolgálat – MTA Társadalomkutató Központ – tagokból álló konzorcium benyújtotta a gyermekszegénység elleni program kiterjesztését szolgáló pályázatot. A pályázat teljesítésével összefüggő kiadások fedezetére az Akadémia áthidaló kölcsönt biztosít a Társadalomkutató Központnak, valamint hozzájárul a kutatócsoport tagjainak engedélyezett létszámban történő felvételéhez. A pályázat keretében rendelkezésre álló forrás további jelentős számú szakértő foglalkoztatását teszi lehetővé. A gyermekszegénység elleni komplex program megmaradását biztosítandó a Wekerle Sándor Alapkezelő kötelezettséget vállalt a kapcsolódó kistérségi szociális és más feladatok elvégzésére, az ott foglalkoztatottak befogadására.     Szakmai-tudományos megfontolások és pénzügyi-gazdasági szempontok együttes mérlegelése nyomán a konzorciumi összefogással olyan kiszámítható működési keret biztosítható a gyermekszegénység elleni program kiterjesztéséhez, amely egyszerre illeszkedik a program finanszírozási módjához, a résztvevő partnerintézmények felelős kötelezettségvállalásának mértékéhez, alap-és közfeladataihoz.    A példaértékű program stratégiai kutatási eredményeinek közzétételét, a programmal összefüggő tevékenységek nyilvánosságát a Magyar Tudományos Akadémia az elkövetkezendőkben is valamennyi rendelkezésére álló eszközzel támogatja.
    Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia MTA