2011. október 7., péntek 12:00

A Védegylet közleménye
    Budapest, 2011. október 7., péntek (OS) -

    
    Szabadságot az Audi-ügy iratainak!

    Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a budapesti Szabadság téren az Audi-ügyben vesztegetéssel gyanúsított debreceni természetvédő, Zsák Ferenc Tibor, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke, aki szerdán szabadult az előzetes letartóztatásából.
    A sajtótájékoztatón a Magyar Helsinki Bizottság elnöke bejelentette, hogy az indokolatlan és a nemzetközi egyezményekbe ütköző előzetesben tartás miatt napokon belül benyújtják Zsák Ferenc Tibor érdekében az Európai Emberi Jogi Bírósághoz a jogsértés megállapítását indítványozó beadványukat.
    A Védegylet által szervezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a környezetvédők követelik a kormány és az Audi Magyarország Kft. között létrejött valamennyi szerződés nyilvánosságra hozatalát. Az ezt kérő, a sajtótájékoztatón lefényképezett levelüket közvetlenül a rendezvény után tértivevénnyel postára adták. A törvény értelmében az iratok kiadását a kormánynak 15 napon belül kell teljesítenie, ha nem, úgy a tájékoztatást kérők bíróság elé állíthatják.
    A Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke bejelentette, eltökélt szándékuk, hogy érvényt szerezzenek annak az együttműködési megállapodásnak , amelyet az Audival írtak alá. Ebben a cég a győri természetvédelmi terület elpusztítása miatti kiegészítő kompenzációként, a TTT által megjelölt állami területeken, a szervezett által kidolgozott program szerinti, az illetékes erdészetek által végrehajtandó munkálatok finanszírozását vállalta. Az Audi az általa májusban aláírt szerződést igyekszik megvesztegetésként beállítani az ügyészségi papírok szerint. A természetvédők viszont az Audi ellen fognak polgári pert indítani, ha továbbra is szabotálja a vállalása teljesítését.
    Az újságírók a Szabadság téren hosszan faggatták a szabadságától 10 nap híján 4 hónapon át megfosztott természetvédőt a börtönbeli megpróbáltatásairól, valamint a beruházói oldal megvesztegetési próbálkozásáról, amiről a TTT hangfelvételt készített. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Zsák Ferenc Tibor a fogvatartásának körülményeiről könyvet készül kiadni.


-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.