2011. november 2., szerda 15:08

Korosodó társadalmak problémái
    Budapest, 2011. november 2., szerda (OS) - Az idősödő társadalmakban jelentkező problémákról, az idősödés velejáróiról, a nyugdíjas évek életminőségéről és esélyeiről is szó esik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az MTA Szociológiai Kutatóintézete által szervezett nemzetközi tudományos konferencián, amelynek  november 17-18 között a budai vár ad otthont. A nyilvános tanácskozáson a Visegrádi Államok tudományos intézményeinek szaktekintélyei vesznek részt.

    A konferencia hallgatósága többek között az idősödő munkaerő problémáival, a tartós gondozás alatt álló emberek felügyeletének pozitív példáival ismerkedhet meg, de az előadások között napjaink néhány szokatlan témájú, új kutatásának eredményeiről is szó esik majd. Ebbe a sorba tartozik például a generációk közötti kapcsolatok átalakulásáról, az idős nők sérelmére elkövetett párkapcsolati erőszakról, vagy az idősgondozásban megjelenő úgynevezett láthatatlan migránsok szerepéről szóló előadás. A nemzetközi konferencia előadói lesznek többek között: Kovách Imre, az MTA Szociológiai Intézetének igazgatója, Győri Enikő külügyi államtitkár, Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója, Ewa Fratczak, a Varsói Közgazdaságtudományi Iskola professzora, Iva Holmerova, a prágai Károly Egyetem professzora, Bernardína Bodnárová, a pozsonyi Munkaügyi és Családkutató Intézet képviselője és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.  2012 az Európai Parlament döntésének értelmében az aktív időskor és a generációk közti szolidaritás éve lesz az Európai Unióban. Az idősek évének közeledtével a visegrádi négyeken (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kívül eső országok képviselői is jelezték már részvételüket a rendezvényen.  További részletek az ageing.maltai.hu címen.  
    Kiadó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.