2011. november 8., kedd 07:52

Már a kiinduló pontnál is hibás az új roma stratégia tervezet - állítja a Magyar Főnix Mozgalom
    Budapest, 2011. november 8., kedd (OS) - A korábbi szocialista kormányok cigánypolitikájánál burkoltabb formában, de változatlanul a pozitív diszkrimináció eszközeivel akarja a cigány etnikumot a többségi társadalomba integrálni a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Az európai uniós elvárásoknak megfelelni akarás szándékával összeállított tervezet  bizonyíték alapú szakpolitikát   ígér, miközben semmiféle konkrét és mért adat nem áll a rendelkezésére ennek a kivitelezéséhez.

    A honi cigányság pontos létszámát még megbecsülni is nehezen tudó Balog Zoltánék roma stratégiája az utópista szocialistákat idézi: egy soha nem volt, idealizált társadalom víziójába igyekszik beleilleszteni a szocialista tervgazdálkodásra jellemző, előírt kvótákat.  A tervezet számot vet a problémák egy részével – nem is tagadhatná –, viszont következtetéseiben rendre a cigányság javára elfogult. Elismeri, hogy messze az európai uniós átlag feletti a magyarországi romák pénzbeli támogatása, megállapítja, hogy a gettókban jellemzőek az etnikai konfliktusok és a magas bűnelkövetési hajlandóság is, de a valós elemeket tartalmazó értékelés cinikus és alaptalan vádaskodásokba csap át, amikor a cigány tanulók közoktatásban való részvételét taglalja. Az államtitkárság véleménye, mely szerint a nem roma szülők gyermekeinek elvándorlása a lakóhelyüktől távolabbi iskolákba előítéleten alapul, döbbenetes tájékozatlanságra utal, a magántanulóvá nyilvánítást pedig a szegregáció eszközeként feltüntetni a legmagasabb fokú szakmai dilettantizmus. Köszönőviszonyban sincs a valósággal Balogék azon megállapítása, mely szerint a kriminalizálódás folyamata a pedagógusok által megállítható, és mindez nem más, mint pusztán korszerű pedagógiai módszerek kérdése! A roma stratégia nagyvonalúan elfeledkezik a többség tanuláshoz való jogáról, amikor a közoktatásban alulról jövő módon kialakult szegregációt emlegeti megakadályozandó tendenciaként, holott a cigány tanulók számára is üdvözítőbb lenne a saját tempójukban történő haladás – lehetőleg – cigány pedagógusokkal. A roma stratégia tervezete nem nélkülözi a hangzatos, ám nyilvánvalóan megalapozatlan és kivitelezhetetlen terveket és állításokat. Hogyan képzelik el például a korai iskolaelhagyók létszámának 10 %-ra csökkentését a 2020-as évig? Adminisztratív eszközökkel szándékoznak az oktatásba beavatkozni? Az ilyen  tervgazdálkodás  csak az oktatás minőségének a drasztikus romlását eredményezheti, konkrétan azt, hogy majdnem analfabéták is az iskola kebelében maradhatnak, miközben az eredményes oktató-nevelő munkát szinte teljesen lehetetlenné teszik.  A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság komoly munkát végzett. 122 oldalasra sikeredett roma stratégiájuk célja a cigányság integrálása a magyar társadalomba, nem mellékesen az esélyegyenlőség biztosítása. A Magyar Főnix Mozgalom szerint ez utóbbira  – nomen est omen – valóban nagy szükség van. Minden magyar számára – a cigánysággal szemben. Bíber József Tibor, a Magyar Főnix Mozgalom elnöke
    Kiadó: Magyar Főnix Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.