2011. november 9., szerda 11:59

Éles vita a kádári-szocializmusról a KEP fórumán
    Budapest, 2011. november 9., szerda (OS) -

    Dr Simon István történész, a Peyer Károly Társaság szóvivője, a MOL levéltárosa előadása alapján vitatta meg a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) a Kádár – korszak sajátosságait legutóbbi fórumán. Simon István előadásában hangsúlyozta, hogy a kádári-szocializmus belső és külső  eladhatósága , a reformképesség illúziójának fenntartása jelentette azt az egyediséget, amely nyugaton a 70-es évekre elismerést és várakozásokat váltott ki egyes politikai tényezőkből a rendszerrel kapcsolatban. Itt az SPD kulcshelyzete, szerepe volt az elsődleges. Az enyhülési politika realitása, a párbeszéd kényszere és óhaja mögött jól dokumentálhatóan megjelent, a  demokratikus szocializmus  és a szocialista demokrácia  modelljének  versengése . Az MSZMP gazdasági reform-kísérletei jelentették azt az illúziót és várakozásokat, amelyek megjelentek a nyugati szocdem pártok részéről már a 60-as évek közepétől. A fentiekből következően olyan fogalmak köré rendezte Simon mondanivalóját, mint:
Illúziók (reform, megújulás)
Kompromisszum-kényszer (belső társadalmi béke)
Igazodási-kényszer (Varsói Szerződésen belül)
Ezzel a baloldali együttműködés kérdése elvezetett a rendszerváltozás egyik fontos eleméhez: hogyan vált az un. reformkommunistákból SzocIntern háttérrel  hiteles  szociáldemokrata tényező a 80-as évek végére, ezzel beteljesítve a korábbi nyugati várakozásokat, amely szerint a  kommunizmus  megreformálható és újra megvalósulhat a   baloldali egység .
Az előadást követő vitában a rendezvény moderátora Dr Gantner Péter történész nagy súllyal vetette fel Kádár János személyes felelősségét az 56 utáni megtorlásban, majd szerepét a kiegyezésben, az elért eredményekben. Simon István szerint vitathatatlan Kádár felelőssége, de szerinte hasonlóan fogadó kész volt a kiegyezésre, mint Ferenc József. Több hozzászóló megemlítette Kádár népszerűségét, emberi magatartásának szimpatikus vonásait. Megemlítették, hogy ezt Kádár jórészt az éppen 50 évvel ezelőtt 1961- decemberében meghirdetett programjával érte el, amely szerint, aki nincs ellenünk, az velünk van . Szabó András ny. nagykövet a vitában kiemelte Kádár János megnövekedett népszerűségét nyugaton és Magyarország külpolitikai és külgazdasági sikereit a világban. Többen élesen tiltakoztak Kádárral kapcsolatban a szimpatikus jelző használata ellen bármilyen összefüggésben. Így pl. Radda István Bécsből, aki jelenleg az 56-os Szabadságharcos Lovagrend Német - Osztrák Nagypriorátusának az elnöke. E vitával kapcsolatosan összefoglalójában a fórum elnöke Dr Czeglédi József a KEP ügyvezető elnöke, az 56-os forradalom fegyveres résztvevője arra utalt, hogy Kádárnak különböző emberi tulajdonságai voltak, amelyek hozzájárulhattak a  legvidámabb barak  kiépítéséhez, de fő jellemzője, hogy gyilkos volt, mert nemcsak általában az 56-os véres megtorlásáért, hanem Nagy Imre kivégzéséért is elsősorban ő felel.
A KEP rendezvény végén Dr Tanka László a Magyar Világtalálkozó alapító elnöke elismerő oklevelet adott át a KEP 56-os Dialógus Bizottsága elnökének Czeglédi Józsefnek az idei Világtalálkozó 56-os Konferenciájának megszervezéséért és tájékoztatást adott a 2012. július 1-8 között megszervezésre kerülő II. Magyar Világtalálkozó programjáról. További információ: www.kepcp.hu

    KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.