2011. november 22., kedd 15:52

Külügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2011. november 22., kedd (OS) -

    Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2011. november 22-én behívatta Peter Weiss szlovák nagykövetet a Külügyminisztériumba. A megbeszélésen leszögezte:

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szlovák Belügyminisztérium november 18-i bejelentését, mely szerint Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. Az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartjuk, és a leghatározottabban visszautasítjuk a szlovákiai magyarság megfélemlítését.

Magyarország érvényesíti alkotmányos kötelezettségét a határon túli magyarok iránt, így minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében, hogy a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy a szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák.
Őszintén reméljük, hogy az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, és bízunk benne, hogy a biztatóan alakuló kétoldalú kapcsolatainkat mindez nem veti vissza.



    Kiadó: Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.